Glutenintolerans, Laktosintolerans

Självtester man kan göra hemma för glutenintolerans (celiaki) och laktosintolerans

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2011-12-21
Uppdaterad: 2016-11-13

Självtest för glutenintolerans
Självtest för glutenintolerans

Vad är glutenintolerans (celiaki)?

Glutenintolerans är en matintolerans som innebär att man blir dålig när man äter något som innehåller gluten, gluten finns i vete, korn, råg och havre (finns specialodlad havre som är glutenfri).

Ifall du vill läsa mer om glutenintolerans finns det en mängd artiklar om hur man lever med glutenintolerans, tips, erfarenheter om hur man reser utomlands med glutenintolerans, med mera.

Självtest för glutenintolerans (celiaki)

Det finns ett ett test man kan köpa på Apoteket och göra hemma själv för att se ifall man har glutenintolerans (celiaki). I paketet finns bruksanvisning, en teststicka, provtagningsutrustning, lösning att hälla på provet, special-nål för att ta blodprov på fingret, desinfektionssudd och plåster. Man tar ett blodprov på sig själv genom att sticka sig i fingret och på det viset får man reda på ifall man kanske har glutenintolerans.

Apotekets glutenintolerans test

Vad är laktosintolerans?

Laktosintolerans är en matintolerans som betyder att man fattas enzymet laktas i tunntarmen som behövs för att bryta ner laktas. Ifall man äter/dricker något som innehåller laktos så får man flera otrevliga symptom som t.ex. ont i magen, illamående, svullen mage, diarré och mår dåligt.

Ifall du vill läsa mer om laktosintolerans finns det flera artiklar om vilka vanliga produkter som innehåller laktos, hur man lagar laktosfritt, hur man reser utomlands med laktosintolerans, m.m.

Självtest för laktosintolerans

På Apoteket finns också ett självtest för laktosintolerans man kan ta provet hemma och skicka in på laboratorie som analyserar för att se ifall man har laktosintolerans. I paketet finns en bomullspinne som gnuggas mot insidan av kinden, behållare för bomullspinnen och ett frankerat kuvert som man skickar provet i för analys till ett laboratorie. Man får svar på ungefär 5 dagar och Apoteket säger att testen har en säkerhet på 99.5%.

Apotekets laktosintolerans test

Självtester vs. läkartester

Många funderar på ifall man skall prova att ta en självtest eller gå till läkaren och ta proverna. Testerna som köps på Apoteket skickas till laboratorier som analyserar resultatet och skickar tillbaka svar, och det gör att det blir mer pålitligt än tester var man själv skall få fram resultatet. Det som kan gå fel när man testar själv är hur man tar provet och hur man skickar iväg provet. Därför är det bra att tänka på att följa bruksanvisningar noggrant. För att få en diagnos måste man gå till läkare, men då kan man ta med sitt provresultat och visa för läkaren och förhoppningsvis redan kommit en bit på vägen till diagnos.

Debatt i media, November 2012

Det har skrivits en del i media om Apotekets självtester och om den reklamkampanj som går på TV, där man säger att man kan ställa diagnosen glutenintolerans med hjälp av Apotekets självtester. Celiakiförbundet (förbundet för dem med glutenintolerans, laktosintolerans, mjölkallergi och sojaallergi) och Astma- och Allergiförbundet har kritiserat Apoteket för deras marknadsföring som missvisande.

Min ståndpunkt är att man behöver besöka läkare för att kunna få en diagnos om det så gäller glutenintolerans, laktosintolerans, mjölkallergi eller annan matintolerans eller matallergi. Tyvärr kan läkarna inte alltid ställa en diagnos men det är ändå viktigt att bli undersökt så det inte är andra sjukdomar eller orsaker till de problem man har. De andra orsakerna kan man aldrig utesluta ifall man gör ett självtest för tyvärr har man ingen läkarutbildning och man får inte den typen av läkaruttalanden ifrån ett självtest.

Källor

Uppdateringar

  • 2012-11-16, Lade till texten om debatten i media om självtester.
  • 2012-11-22, Lade till texterna om ”Vad är glutenintolerans” och ”Vad är laktosintolerans”.
  • 2015-03-04, Komprimerade bilden för att minska laddningstid för sidan, Lise-Lotte Thuse
  • 2016-04-09, Uppdaterade länken till Apotekets laktosintolerans test eftersom den gamla inte fungerade längre, tog bort länken till där Apoteket svarade på frågor om testen för den texten fanns ej kvar på Apotekets hemsida längre