Recept: Glutenfritt, laktosfritt, mjölkfritt, sädesslagsfritt vörtbröd
Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin
Publicerad: 2011-12-21
Uppdaterad: 2015-04-29
Ingredienser, 1 limpa (4-6 personer)
- 8-9 del glutenfri mjölmix (till exempel Lailas naturligt glutenfria)
- 1 dl Fibrex
- 0,5 tsk salt
- 2 dl sirap
- 2 tsk finstött anis
- 2 tsk rivna eller malda pomeransskal
- 1 dl russin
- 50 g mjölkfritt margarin
- 1 pkt jäst för söta degar
- 5 dl vatten
- ca 2 tsk Colorit
- Temperatur: sätt ugnen på 225 grader
- Tid: tillagning cirka 2 timmar, jäsning ca 30 + 20 min, gräddning 30 min
Tillagning
Smält det mjölkfria margarinet och blanda med glutenfritt mjöl, Fibrex, russin, sirap, salt och resten av kryddorna.
Värm vattnet till 37 grader och rör ner jästen, blanda i mjölmixen och få ihop degen med en elvisp med degkrokar.
Degen blir väldigt kladdig men det är rätt. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Vänd försiktigt degen på mjölat bord och dela upp i två välsmorda avlånga formar för ca 1 liter.
Låt bröden jäsa i cirka 20 minuter
Värm ugnen till 225 grader.
När de är färdig jästa grädda längst ner i ugnen i cirka 30 minuter.
Använd en provsticka för att se så bröden är torra.
Smaklig måltid!
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet | Kursnamn | Högskolepoäng |
Göteborgs Universitet | Antibiotikaresistensens problematik | 3 |
Högskolan Dalarna | Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi | 15 |
Jönköpings Universitet | Gerontologi, grundkurs | 7,5 |
Luleå Tekniska Universitet | Arbetsmiljö och stress | 7,5 |
Uppsala Universitet | Medicinsk fysik | 8 |
Uppsala Universitet | Grundläggande medicinsk genetik | 4,5 |
Högskolan Kristianstad | Näringslärans grunder | 7,5 |
Högskolan Kristianstad | Matallergi och intolerans | 7,5 |
Högskolan Kristianstad | Näringsfysiologi | 7,5 |
Umeå Universitet | Kost vid graviditet och amning | 7,5 |
Umeå Universitet | Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer | 7,5 |
Hej!
Måste bar skriva en kommentar ang. julbak bland dessa recept. Håller på just nu och gräddar mitt vörtbröd med Schärs mörka mjölblandning. Kör i Elektrolux bakmaskin vilken jag verkligen kan rekommendera. Kanongoda bröd och kakor/tårtbottnar även med naturligt glutenfria mjölmixar. Men första gången nu som sagt med vörtbröd. Det luktar väldigt gått och ser ut att jäsa ordentligt. Ser alltså lovande ut.
Gillar Schär väldigt mycket, och ledsnat på att hitta deras grejor i butik så startade en nätbutik med helt ok priser och med HELA Schärs utbud. http://www.matallergibutiken.se
Gå in och kommentera den gärna. Är väldigt ny i gamet.
Mvh
Ola
Hejsan hoppas vörtbrödet blev bra!
Vad trevligt med en ny webbutik för oss med matintolerans. Jag skall kika på den.
Lycka till med försäljningen,
Mvh Lise-Lotte