Recept

Recept: Glutenfritt, laktosfritt, mjölkfritt, sädesslagsfritt vörtbröd

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2011-12-21
Uppdaterad: 2015-04-29

Ingredienser, 1 limpa (4-6 personer)

  • 8-9 del glutenfri mjölmix (till exempel Lailas naturligt glutenfria)
  • 1 dl Fibrex
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl sirap
  • 2 tsk finstött anis
  • 2 tsk rivna eller malda pomeransskal
  • 1 dl russin
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 5 dl vatten
  • ca 2 tsk Colorit
  • Temperatur: sätt ugnen på 225 grader
  • Tid: tillagning cirka 2 timmar, jäsning ca 30 + 20 min, gräddning 30 min

Tillagning

Smält det mjölkfria margarinet och blanda med glutenfritt mjöl, Fibrex, russin, sirap, salt och resten av kryddorna.
Värm vattnet till 37 grader och rör ner jästen, blanda i mjölmixen och få ihop degen med en elvisp med degkrokar.
Degen blir väldigt kladdig men det är rätt. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Vänd försiktigt degen på mjölat bord och dela upp i två välsmorda avlånga formar för ca 1 liter.
Låt bröden jäsa i cirka 20 minuter
Värm ugnen till 225 grader.
När de är färdig jästa grädda längst ner i ugnen i cirka 30 minuter.
Använd en provsticka för att se så bröden är torra.

Smaklig måltid!