Matintolerans Magazin 2.0

För dig som vill veta – mer!

Meny
  • Nyheter
    • Återkallelser
    • Mattips
  • Populärvetenskapliga artiklar
  • Matintolerans
    • Glutenintolerans
    • Laktosintolerans
    • Histaminintolerans
    • Fruktosmalabsorption
    • Salicylsyra intolerans
  • Matallergi
    • Mjölkallergi
    • Sojaallergi
    • Nötallergi
    • Majsallergi
    • Recept
  • Pollenallergi
  • Intervjuer
  • Om
    • Integritetspolicy
    • Kontakt
Meny

Senaste nytt

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05

Vad säger en läkare i Turkiet om mjölkallergi, veteallergi och sojaallergi?

Publicerad den 2011-08-162015-04-30 av Lise-Lotte Thuse

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 30 april, 2015

Vi åkte till Turkiet på semester och fick möjligheten att prata med en turkisk allmänläkare om matallergier. Jag kunde prata med läkaren tack vare en duktig tolk som jag hade med mig.

Jag berättade att jag hade mjölkallergi, glutenintolerans/veteallergi och sojaallergi och frågade ifall det fanns något man kunde göra åt det?

Han sa att ifall man har allergi mot mjölk är det mjölkproteinet man inte tål och då är det väldigt vanligt att man inte heller tål gluten, som är veteprotein, och soja som innehåller sojaprotein eftersom de har liknande proteiner. Jag frågade ifall det fanns risk att få allergi mot proteinet i kött, och den turkiska läkaren svarade att proteinet i kött är inte samma som i mjölk, vete eller soja. Jag visste redan att det finns flera olika sorter av protein och att det inte är samma i kött som i mjölk, vete och soja men ville dubbelkolla.

Den turkiska läkaren sa att det enda jag kan göra är att göra ett test och ta reda på exakt vilka proteiner jag inte tål och undvika dem.

Det var väldigt intressant att den turkiska läkaren tyckte att det var vanligt att ifall man inte tål mjölkprotein tål man inte soja eller veteprotein. Jag har aldrig hört en svensk allergispecialist eller allmänläkare säga det. Dessutom har jag aldrig hört någon svensk läkare eller specialist säga att man kan testa ifall man är allergisk mot en specifik typ av protein för att kunna undvika det.

Jag tror att man kan lära sig mycket genom att se vad läkare och specialister i andra länder kommer fram till om matallergier och matintoleranser.

 Källa

  • Medelålders manlig allmänläkare i Turkiet

Uppdateringar

  • 2012-06-16, Lade till bilden med den turkiska flaggan överst.
Lise-Lotte Thuse

Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:

Högskola/Universitet Kursnamn Högskolepoäng
Göteborgs Universitet Antibiotikaresistensens problematik 3
Högskolan Dalarna Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi 15
Jönköpings Universitet Gerontologi, grundkurs 7,5
Luleå Tekniska Universitet Arbetsmiljö och stress 7,5
Uppsala Universitet Medicinsk fysik 8
Uppsala Universitet Grundläggande medicinsk genetik 4,5
Högskolan Kristianstad Näringslärans grunder 7,5
Högskolan Kristianstad Matallergi och intolerans 7,5
Högskolan Kristianstad Näringsfysiologi 7,5
Umeå Universitet Kost vid graviditet och amning 7,5
Umeå Universitet Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer 7,5

Läs vidare...

  • Blogginlägg: Hur jag upptäckte min glutenintolerans och mjölkallergi (senare sädesslagsallergi och sojaallergi)
    Blogginlägg: Hur jag upptäckte min glutenintolerans…
  • Vad innebär mjölkallergi?
    Vad innebär mjölkallergi?
  • Vad är skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans?
    Vad är skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans?

4 reaktioner på “Vad säger en läkare i Turkiet om mjölkallergi, veteallergi och sojaallergi?”

  1. emma skriver:
    2012-06-10 kl. 10:50

    Fler och fler som har en dignosiserad mjölkproteinallergi visar sig ju att det ligger en gluten/vete allergi i botten, tror själv att gluten är boven till mycket och att alla människor skulle få bra av att utesluta detta./Emma

    Svara
    1. Lise-Lotte Thuse skriver:
      2012-06-10 kl. 13:42

      Forskningen visar att flera och fler får matallergier och matintoleranser och de har svårt att säga varför. Det finns forskare som säger att de får för lite statliga bidrag och stöd för att forska inom matallergier jämfört med dem som forskar inom astma, diabetes och cancer.

      Personligen tror jag att det finns samband mellan de olika matallergierna för att kroppen särskiljer inte maten bara för att forskningen gör det för att kunna forska fram resultat kring en specifik allergi åt gången. Kroppen tar emot all mat vi tillför och hanterar den samtidigt och maten i sig skapar säkert olika kemiska reaktioner beroende på vad man äter vid samma tillfälle.

      Hos Astma och Allergiförbundet har forskare uttalat sig om att matallergi forskningen får för lite uppmärksamhet.

      Låt oss hoppas att trenden bryts och staten tar matallergi och matintolerans på allvar och ger mer stöd åt forskningen så vi som lider av dessa problem får hjälp!
      /Lise-Lotte

      Svara
  2. Malin skriver:
    2016-02-19 kl. 22:33

    Hej Lise-Lotte! Jag föddes med dessa tre allergier samt allergi mot ägg, fisk, skaldjur. Jag är numera frisk men vågar ej testa skaldjur. Hur är det med dina allergier?

    Svara
    1. Lise-Lotte Thuse skriver:
      2016-02-21 kl. 17:29

      Hejsan Malin,
      jag har blir tyvärr fortfarande dålig av mjölk, gluten och soja men jag har hittat några saker jag tål såsom UHT-mjölk och vissa mjölkproteinpulver som gör att min vardag känns bättre 🙂
      Skönt att höra att du mår bättre dock!
      Förstår att du inte vågar prova skaldjur för det brukar ge kraftiga reaktioner.
      Ha en trevlig helg,
      /Lise-Lotte

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Ideellt webbmagazin

Matintolerans Magazin startade juni 2011 för att få ut information som är till nytta för matallergiker, matintoleranta och andra personer med magbesvär.

De 5 nyaste

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05
  • Återkallelser: Bama Foods återkallar VegMe Vegobullar med mos – innehåller sojaprotein 2021-04-04
  • Återkallelser: Dr. Oetker återkallar Choco Roses and Leaves & Pink Roses – innehåller spår av mandel 2021-04-04
  • Nyhet: Pollenallergi nytt ämnesområde på Matintolerans Magazin 2021-04-04
  • Vad är pollenallergi, säsongsbunden hösnuva och allergisk rinit? 2021-04-04

Nyhetsmejl

Få mejl varje gång något nytt läggs ut!

Sök

De 5 nyaste

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05
  • Återkallelser: Bama Foods återkallar VegMe Vegobullar med mos – innehåller sojaprotein 2021-04-04
  • Återkallelser: Dr. Oetker återkallar Choco Roses and Leaves & Pink Roses – innehåller spår av mandel 2021-04-04
  • Nyhet: Pollenallergi nytt ämnesområde på Matintolerans Magazin 2021-04-04
  • Vad är pollenallergi, säsongsbunden hösnuva och allergisk rinit? 2021-04-04

Nyhetsbrev

Kommentarer

  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Matintolerans Magazin 2.0
  • Christina om Nyhet: Matintolerans Magazin 2.0
  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Sara om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?

Besökarinformation

© Matintolerans Magazin

Det är enligt upphovsrättslagen förbjudet att på Internet, i tryckt pappersformat eller annat format återge delar eller hela informationen som finns på hemsidan. Det är tillåtet att för privatbruk använda informationen, med källan tydligt angiven, men ej att återge den i något format i eget namn eller företags/organisations namn.

Matintolerans Magazin innehåller information kring matallergi och matintolerans. Informationen kan inte ses som ett alternativ till att söka vård eller få information av läkare eller vårdpersonal. Inte heller bör innehållet på denna webbplats användas för egenvård eller utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement till annan kvalificerad vård eller information.

Taggar

blogginlägg celiaki choklad D-vitamin diagnos facebook gluten glutenfri glutenfritt glutenfritt godis glutenintolerans godis jordnötsallergi laktos laktosfri laktosfritt Laktosintolerans Livsmedelsverket malmö Matallergi matintolerans Matintoleransförbundet mattips matvarning medicin mjölk Mjölkallergi mjölkfri mjölkfri choklad mjölkfritt ny design Nyhet Nyhetsmejl Orkla Foods Recept semester Skrivbordsbakgrund Sojaallergi sommar symptom test tester träning uppdatering Wallpaper

Graviditetsbesvär

Graviditetsbesvär är en webbsida som Matintolerans Magazins samarbetspartner Team Thuse AB tagit fram. Webbsidan har information om vanliga och mindre vanliga besvär före, under och efter graviditet.
© 2021 Matintolerans Magazin 2.0 | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema