Matallergi, Sojaallergi

Vad säger en läkare i Turkiet om mjölkallergi, veteallergi och sojaallergi?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2011-08-16
Uppdaterad: 2015-04-30

Vi åkte till Turkiet på semester och fick möjligheten att prata med en turkisk allmänläkare om matallergier. Jag kunde prata med läkaren tack vare en duktig tolk som jag hade med mig.

Jag berättade att jag hade mjölkallergi, glutenintolerans/veteallergi och sojaallergi och frågade ifall det fanns något man kunde göra åt det?

Han sa att ifall man har allergi mot mjölk är det mjölkproteinet man inte tål och då är det väldigt vanligt att man inte heller tål gluten, som är veteprotein, och soja som innehåller sojaprotein eftersom de har liknande proteiner. Jag frågade ifall det fanns risk att få allergi mot proteinet i kött, och den turkiska läkaren svarade att proteinet i kött är inte samma som i mjölk, vete eller soja. Jag visste redan att det finns flera olika sorter av protein och att det inte är samma i kött som i mjölk, vete och soja men ville dubbelkolla.

Den turkiska läkaren sa att det enda jag kan göra är att göra ett test och ta reda på exakt vilka proteiner jag inte tål och undvika dem.

Det var väldigt intressant att den turkiska läkaren tyckte att det var vanligt att ifall man inte tål mjölkprotein tål man inte soja eller veteprotein. Jag har aldrig hört en svensk allergispecialist eller allmänläkare säga det. Dessutom har jag aldrig hört någon svensk läkare eller specialist säga att man kan testa ifall man är allergisk mot en specifik typ av protein för att kunna undvika det.

Jag tror att man kan lära sig mycket genom att se vad läkare och specialister i andra länder kommer fram till om matallergier och matintoleranser.

 Källa

  • Medelålders manlig allmänläkare i Turkiet

Uppdateringar

  • 2012-06-16, Lade till bilden med den turkiska flaggan överst.