Frågor och svar

Har du frågor om matallergi eller matintolerans?

Fyll i formuläret nedan eller läs de frågor som kommer in.

Vem besvarar frågorna?

Webbmaster för Matintolerans.se, Lise-Lotte Thuse, svarar på frågorna som kommer in. Jag lever med matintoleranser sedan mer än 15 är tillbaka, och arbetar inom IT-branschen och är Gruppträningsinstruktör och med en Magister Examen inom Informatik och flera gruppträningsinstruktörsutbildningar.

Läs mer om mig…

Före jag visste varför jag ofta var sjuk, hade ont i magen och mådde väldigt dåligt fick jag läsa igenom mycket information, och eftersom jag är utbildad inom Informatik och van vid att söka information och värdera olika källor samlade jag på mig en hel del kunskaper. När jag blev gruppträningsinstruktör i 2009 och lärde jag mer igenom mina utbildningar.

Läs mer om min väg till diagnos…

Under våren och sommaren 2012 kommer jag också att fördjupa mina kunskaper inom kost genom att gå en kostrådgivareutbildning.

Kom ihåg att det är alltid en god idé att prata med läkare för att få en utredning på matintolerans och/eller matallergi, och att mina svar bara är tips och förslag.

Alla dina uppgifter behandlas konfidentiellt och det enda som publiceras på hemsidan är ditt förnamn och din fråga.

* indicates required field

Powered by Fast Secure Contact Form

Frågor och svar

2012-07-16 Marie:

Hejsan, hittade hit då jag sökte risgrynsgröt recept utan mjölk :)
Hittade flera bra inlägg här och skall surfa runt och läsa lite, då vi har både intolerans, födoämnesallergier och tarmsjukdom…

Letar lite inspiration till mat och gotta då mitt barn ärvt detta också!

fritt från: spannmål som gluten, havre, majs och mejeri som mjölk, soja och så ägg, ärtor, nötter, bönor, skaldjur, en del frukt/grönsaker, färgämnen, konserveringsmedel, tillsatser osv. även viss medicin.

Basen för oss är ris, sedan frukt och grönsaker vi tål (vissa tål vi inte) och i köttväg blir det majskyckling fast nu letar jag annat alternativ då jag fick infon om att dom ej får ren majs som föda alla gånger (via äkta vara.se) och så lamm och vilt kött men tarmsjukdomen gillar en mörkt rött kött så bra. Även torsk från Atlanten nyttjas.

Färska kryddor och ört te…

Godis och gotta är svårt att hitta…och just nu letar jag en mjölk dryck som ej innehåller nått vi ej tål, Carlshamn som vi druckit ett tag nu och varit dåliga och ej fattat varför innehöll ju karragenan som är en rödalg som kan ge besvär…slutade med drycken och mår bättre i magen. Rice Dream innehåller ju malt i processen och vi är extremt känsliga…Har försökt göra hirs eller quinoa mjölk själv men det smakar ej bra :( Är försiktig med kokos – för jag reagerar om det är för mycket…

Letar även smör som ej innehåller en massa tillsatser…Ghee har många gett som förslag men jag är för osäker på att all protein försvunnit för att våga prova, så nu skall jag göra egen solroskärna och pumpa smör, tänkte jag!

Har du några tips?

Svar:

Hejsan Marie,
det låter som om ni har känsliga magar och jag vet hur det känns :(
Det kan vara klurigt att hitta gottis eller goda saker när det är många saker som magen reagerar på.
Mina bästa tips är att göra något själv ifrån grunden då man tyvärr inte vet vad tillverkarna använder i sina fabriker
eller exakt vart ingredienserna kommer ifrån (som du själv noterat). Mina godaste tips är hemma gjorda pannkakor eller nybakade scones/småbullar. Jag har ett recept med rismjöl och vatten här. Tyvärr är det ägg i den men man kan prova att byta ut mot NoEggs.
Jag har börjat göra pannkakorna på potatismjöl och det fungerar också bra. Sedan kan man prova sig fram genom saker som man kan köpa, t.ex. de mjölkfria chokladsorterna
som jag tipsar om här
. Det finns en choklad bland dem som skall vara helt nötfri och mjölkfri!

Vad det gäller dryck så får man tyvärr prova sig fram genom det sortiment som finns i livsmedelsbutikerna eller gå över till te (de sorter man tål) och vatten. Tänk på att även juice kan ge reaktioner för de är höga i fruktos som kan få känsliga magar att reagera. Jag har skrivit en del om fruktos malabsorbation här.

Jag har märkt att med tiden reagerar min mage på fler saker än vad den började med (sädesslag och mjölk), och jag började reagera på tillsatser och frukter.
För att försöka få magen att kunna hantera t.ex. små mängder frukt eller tillsatser igen försöker jag att prova olika typer av probiotika. Du kan läsa mer om vad jag provar här.

Jag har märkt att magen reagerar mycket mindre, inte alls eller återhämtar sig fortare när jag började med probiotika!
Det finns många olika sorter men nästan alla innehåller olika smaktillsatser, sockerarter, färgämnen osv.
Jag hittade en som inte har det och det är Sempers magdroppar med probiotikan Lactobacillus reuteri.
Den finns på apoteket och kostar cirka 172 kr.
Den är för små barn och deras dosering är 5 droppar i vatten eller i mat om dagen, men eftersom jag är lite större använder jag 20 droppar.
Du kan läsa mer om probiotikan hos tillverkaren BioGaia.

Det kan vara ett trevligt tips som kanske kan göra att ni tål mat bättre i framtiden :)

Lycka till!
Mvh Lise-Lotte

2012-07-04, Anna:

Hejsan!

Tack för att du delar med dig av dina tips och kunskaper, det uppskattas :-)
googlade på självtester för Laktosintolerans och Glutenintolerans då
min pappa som är i 60 års åldern för ett par år sedan började märka av att han fick
div problem när han åt gräddtårta, drack mjölk (han har druckit MYCKET mjölk hela livet utan ngr problem) etc. Han fick ont i magen, uppblåst och lösmage/växlande hård i magen- värk i ”kroppen” på nåt sätt- han blev ju orolig såklart och bytte ut mjölken etc mot laktosfria produkter och det blev bättre- men då och då drack han vanlig mjölk eller hade en skvätt grädde i kaffet och såna produkter som ”man lätt glömmer bort att det är laktos i. Och märkte då ofta igen att han fick problem.
Detsamma gäller nu även bröd- något han oxå alltid ätit mycket av (vanligt vitt bröd- tekakor, limpa, rostbröd- osv) då han lider av sömnproblem och ofta är uppe på natten och tar en nattmacka el två ihop med ett par glas mjölk. (Han har dock tvingats miska ner på brödätandet då det gett besvär så som smärtor i magen och krånglig mage mm mm…
Men vi bor i en liten stad i sverige som dessvärre har en ”mindre bra” vårdcentral -som vi är många som har dåliga erfarenheter utav läkarbesök där- så det har inte blivit av att han uppsökt någon läkare- därför googlade jag efter självtester. Jag är ju självklart orolig för min käre far- och vill kunna utesluta vissa saker- så han lever ett långt och hälsosamt liv.
Vad jag inte riktigt förstod med testerna för Laktos och gluten intolerans är om man får svaret hemma, alltså utan att det ska skickas iväg!? Uppfattade att Gluten -testet inte behövde skickas iväg, men tyckte det var dålig info på apotekets sida.
Men det DNA test man tar för Laktosintolerans ska ju skickas iväg- då kommer min fråga- är det med ett ”färdig-skrivet” kuvert så det bara är att lägga det på lådan och sedan får man hem ett svar inom ca 5dgr UTAN att det är nån extra avgift för själva ”lab-testet” eller ngt ”krångel” (som pappa skulle tycka ;) ) Det skulle jag gärna behöva veta, då jag tänkt att jag skulle köpa dessa två tester till pappa, annars blir det väl aldrig gjort ngt test eller ”vårdbesök”. Men skulle som sagt gärna behöva veta lite mer om hur de testerna fungerar som jag skrev ovan. Det ena testet som jag förstod måste skickas vidare kostar ju dock ca 300kr- så om det blir ytterligare kostnader vore ju iv intresse att veta.
Sen vet jag inte hur det ska gå till att få pappa att helt sluta äta ”vanligt bröd” då det är något han ätit dagligen i hela sitt liv, och druckit minst 2 liter mjölk/dygn- så det är svårt för honom att helt lägga av oxå. Mjölken är en sak- då han gått över till Laktosfria ”mjölkdrycker” och det fukar helt ok nu när han vant sig- men dessvärre är just de ofta slut i mataffärerna ( både på Coop och på Ica- vilket förövrigt känns helt sjukt)
Men som sagt när det kommer till brödet så vet jag inte vad han skulle kunna byta ut/ersätta det emot (och utan att det blir för ”krångligt eller diet-aktigt” ;) det ligger lixom inte för pappa att börja ändra för mycket eller börja ”baka” nåt special altenativ själv. ;) Hoppas du förstår hur jag menar.
Tusen tack på förhand,

med varmaste hälsningar,
Anna.

2012-07-09, Svar:

Hejsan Anna,
vad roligt att du hittade till min hemsida!
Det är inte så enkelt att svara på dina frågor tyvärr och eftersom du misstänker celiaki (glutenintolerans) så är det viktigt att din pappa besöker vårdcentralen, tyvärr.

Idag inom svenska sjukvården är de två vanligaste sätten man testar för celiaki att man tar ett blodprov för att se ifall din pappa har proteiner i blodet som visar att han har celiaki, eller tunntarmsbiopsi. Vid tunntarmsbiopsi blir man lokalbedövad i halsen och läkaren för ner en tunn slang via svalget ner till tunntarmen och tar en mycket liten bit av tarmluddet och undersöker i mikroskop för att se ifall den är skadad.

Problemet med celiaki är att det skadar slemhinnan i tunntarmen och har många allvarliga symptom och kan orsaka allvarliga skador. Därför är det viktigt att undersöka det ordentligt och det säkraste sättet (ger oftast trovärdigt resultat) är biopsin. Den kan man bara göra ifall man för tillfället äter gluten för annars kan tarmen ha läkts och det syns inte att den har blivit skadad av gluten. Det tar cirka ½ år för en tarm att läka när man har börjat äta glutenfritt (kan ta längre tid). Problemet är alltså ifall din pappa börjar äta glutenfritt så kan det vara väldigt svårt att senare veta ifall han egentligen har celiaki eller något helt annat. Det kan finnas andra orsaker till att han mår dåligt av brödet, eller de saker han ätit.

Vad det gäller laktostesten så är det inte ”farligt” att ha laktosintolerans utan det ger besvär som är obehagliga eller irriterande men inte skadliga, men ifall han ändå skall till läkare kan de ta blodprovet och leta efter laktosintolerans. Tyvärr visar blodprovet sällan något.

Tyvärr är det kanske inte vad du ville höra, men jag kan ändå varmt rekommendera att uppsöka läkare. Det kan även vara så att ifall din pappa är äldre, så kan det vara helt andra saker som spökar än matintoleranser och det är läkare mer kvalificerade att svara på än jag eller ta-hemma-tester.

Jag skulle kunna tänka mig att man kan ta apotekets tester för laktosintolerans eftersom det inte är skadligt att ha men jag tycker att misstänker man celiaki behöver man prata med läkare och sedan få tid hos dietist.

Lycka till med din pappa, och försök att få honom att inse allvaret i att kanske ha celiaki och att få det undersökt.
Ifall du senare får reda på att din pappa behöver äta glutenfritt så återkom för jag har många tips på hemsidan på vad och hur man kan göra.

Här är lite länkar till sjukvårdsupplysningen, där du kan prata direkt med en sjuksköterska dygnet runt:
Sjukvårdsupplysningen – Celiaki/

Stort lycka till!
Mvh Lise-Lotte

2012-05-05, Knud Hansen

Har ett familjemedlem som drabbats av glutenintolerans. Matinköpen blir därför fruktansvärd dyra. Kan man få något bidrag till matkontot genom kommun, landsting eller staten för den ökade kostnad på något vis?

M.V.H.

Knud Hansen
Sroegatan 13
34130 Ljungby

2012-05-05, Svar:

Hejsan Knud,
vad tråkigt att en i din familj har glutenintolerans. Jag vet hur mycket det kostar med special dieter.

Vad det gäller bidrag så är det till hjälp för familjer med barn med celiaki (glutenintolerans). Det är Landstingen som eventuellt betalar ut dem. Det är tyvärr olika beroende på vilket Landsting du tillhör för vissa ger inte bidrag till barn med Celiaki (glutenintolerans).

Du kan gå in på sjukvårdsupplysningenshemsida, välja ditt Landsting och leta efter information om Celiaki (glutenintolerans). Flera av Landstingen har information om celiaki och på den sidan skriver de om de ger bidrag eller inte.
Du kan också kontakta ditt Landsting direkt och fråga dem.

Sjukvårdsupplysningen

2012-04-26, Agneta S:

Hej.
Jag har en fråga, hoppas att det är ok.
Jag ska vara jätte noga med att inte få i mig någon laktos i 3 veckor.
Min fråga: jag har läst att lsktosintoleranta inte får använda vetemjöl i
brödet dom äter, stämmer det.?
Ska jag i så fall använda glutenfritt mjöl i stället.

2012-04-30, Svar:

Hejsan Agneta,
du får gärna ställa frågor :)
Jag har gjort en särskild sida där man kan ställa frågor.

För att svara på din fråga, ifall du inte vill äta något som innehåller laktos är det inga problem att äta vetemjöl för det innehåller inte laktos.
Laktos finns bara i mjölkprodukter och finns inte i vetemjöl. Ifall du vill läsa mer om vad som innehåller laktos har jag skrivit en artikel.

Lycka till,
Mvh Lise-Lotte
Mvh. Agnetha S

2011-12-27, Maskrosmorsan:

Hejsan, vet du av godis som är glutenfritt, mjölkfritt och utan konserveringsmedel och andra tillsatser (e – nummer) ??? Har en väldigt allergisk dotter som är godis sugen!

2011-12-27, Svar:

Hejsan,
det finns en del godis som är glutenfritt, mjölkfritt och utan konserveringsmedel till exempel:

Popcorn
Ifall man poppar själv blir det utan tillsatser, gluten och mjölk.

Nöt-creme
Ifall hon tål nötter så fungerar detta väldigt bra för att få i sig något som påminner om choklad.
Ingredienser: socker, vegetabiliskt fett, hasselnötter 20%, jordnötter, kakaopulver, aromämne (vanilin).
Printzells hemsida för Nöt-Cremé

Fazers Wienernougat
Ifall hon tål nötter är detta väldigt god choklad som är utan gluten, mjölk och konserveringsmedel.
Ingredienser: mandel 43 %, socker, kakaosmör, kakaomassa, arom (vanillin).

Kung Markatta
Kung Markatta gör många typer av livsmedel och mat ekologiskt och oftast utan konserveringsmedel och tillsatser. Titta igenom deras sortiment så hittar du säkert något gott till din dotter.
Kung Markatta

Lycka till!
Mvh Lise-Lotte

Uppdateringar

  • 2012-07-10, Gjorde mindre ändringar i den förklarande texten ovan och fyllde på med frågor som kommit in via kommentarer på hemsidan.
  • 2012-07-16, Lade till en fråga som kom in idag via kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>