Matintolerans är ett samlingsbegrepp för ett antal reaktioner på livsmedel som inte normalt sett involverar immunförsvaret. Till matintoleranser räknas t.ex.  laktosintolerans och glutenintolerans.


Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler

Ingredienslexikon började som ett litet behändigt tryckt lexikon Ingredienslexikon är som namnet antyder ett lexikon över vanliga ingredienser i livsmedel. Det som gör lexikonet ovanligt är att det beskriver om någon utav ingredienser innehåller gluten, mjölk, laktos eller sojaprotein. Svenska ...
Läs vidare...

Blogginlägg: Smalt matbord blir ett hinder när kollegorna vill äta knäckebröd (celiaki)

Avståndet till närmsta bordsgäst kan bli för kort ibland Min reaktionstid efter att jag har fått i mig något jag inte tål har blivit kortare och min tolerans för oerhört små partiklar av sådant jag inte tål har blivit högre ...
Läs vidare...

Har du svårt att fokusera tankarna eller känns ögonen grusiga – du kanske har jodbrist?

Jodbrist eller låga nivåer av jod kan ge många olika symptom De allvarliga symptomen av jodbrist inkluderar struma, hypotyreos, dvärgväxt och försämrad kognitiv utveckling 1. Jod behövs för att sköldkörteln skall fungera. Jod ingår i de hormoner som sköldkörteln insöndrar ...
Läs vidare...

Vad är skillnaden mellan IgE allergitester och IgG allergitester?

Vad är IgE och vad är IgG? IgE och IgG är molekyler som kallas för immunglobuliner. Immunglobuliner ingår i våra antikroppar som finns i vår blodplasma och som kan transporteras ut i våra vävnader. I vår blodplasma finns det fem ...
Läs vidare...

Hur hittar man svensk forskning om glutenintolerans (celiaki)?

Svensk forskning om glutenintolerans (celiaki) I Sverige idag har vi 15 st offentliga universitet samt 2 privata universitet och ett stort antal offentliga och privata högskolor. Vid de olika lärosätena bedrivs forskning inom olika områden bland annat forskning som berör ...
Läs vidare...
Laddar…