Matallergi innebär att kroppens immunförsvar reagerar på utvalda proteiner i olika livsmedel. Några av de vanligaste matallergierna är mjölkallergi och sojaallergi.


 

Citrusallergi – den sällsynta matallergin?

Sällsynt eller syns sällan? Citrusallergi förknippas ofta med korsallergi då en person har allergi mot pollen och andra växtligheter. I Europa påträffar man inte citrusallergiker så ofta inom sjukvården och det finns sparsamt med forskning kring citrusallergi 1. Citrusallergi ses ...
Läs vidare...

Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler

Ingredienslexikon började som ett litet behändigt tryckt lexikon Ingredienslexikon är som namnet antyder ett lexikon över vanliga ingredienser i livsmedel. Det som gör lexikonet ovanligt är att det beskriver om någon utav ingredienser innehåller gluten, mjölk, laktos eller sojaprotein. Svenska ...
Läs vidare...

Har du svårt att fokusera tankarna eller känns ögonen grusiga – du kanske har jodbrist?

Jodbrist eller låga nivåer av jod kan ge många olika symptom De allvarliga symptomen av jodbrist inkluderar struma, hypotyreos, dvärgväxt och försämrad kognitiv utveckling 1. Jod behövs för att sköldkörteln skall fungera. Jod ingår i de hormoner som sköldkörteln insöndrar ...
Läs vidare...

Vad är skillnaden mellan IgE allergitester och IgG allergitester?

Vad är IgE och vad är IgG? IgE och IgG är molekyler som kallas för immunglobuliner. Immunglobuliner ingår i våra antikroppar som finns i vår blodplasma och som kan transporteras ut i våra vävnader. I vår blodplasma finns det fem ...
Läs vidare...

Hur hittar man svensk forskning om mjölkallergi?

Svensk forskning om mjölkallergi I Sverige forskas det i stor omfattning inom medicin och sjukvård. Området står för merparten av de statliga bidragen till forskning enligt SCB (Statistiska Central Byrån) 1. Matintolerans Magazin har listat vilka universitet som forskade kring ...
Läs vidare...
Laddar…