Uppdaterad: 03 december, 2019
Julbelysning i Malmö

I helgen var det första advent

På fredagen stod en kör och sjöng julsånger, tomtenissar som dansade och julbelysningen var uppsatt. På Gustav Adolfs torg fanns små bodar som sålde mini-donuts, brackwurst, sylter med mera. Det var en mysig första advent. Sedan kommer vi till den mer omständliga delen – julmaten.

Jag tål inte den klassiska svenska julmaten

Den klassiska svenska julmaten omfattar bland annat:

  • Miniköttbullar, som innehåller mjölkprotein och vetemjöl
  • brunsås, som innehåller vetemjöl
  • skinka, som ofta glaserats med något som innehåller gluten/baljväxter/mjölk
  • bröd, som innehåller gluten
  • smör, som innehåller mjölk
  • ris ala malta, som innehåller mjölk
  • julmust, som innehåller väldigt låg andel gluten men som är tillräckligt för att min kropp reagerar
  • glögg, som innehåller höga halter salt som jag inte heller tål i hög dos
  • pepparkakor, som innehåller gluten
  • lussekatter, som innehåller gluten

Men du kan ju baka eller köpa glutenfritt?

Ja, det hade varit skönt om det fungerade för mig. Det finns glutenfria alternativ att köpa till det mesta på julbordet såsom glutenfria pepparkakor ifrån Semper. Men tyvärr innehåller de majs och det tål jag inte heller. Fria säljer frysta glutenfria lussekatter men de innehåller majs och ärtprotein så de går också bort.

Att baka glutenfritt är lite knepigt för mig då jag reagerar på vetestärkelse, (kan vara de små mängder gluten som finns kvar), majs och bovete. Samtliga eller en mix utav ett par brukar ingå i de glutenfria mjölmixer man köper. Det som återstår är potatismjöl och rismjöl. Rismjöl blir väldigt sött och det ställer till med matsmältningsproblem för mig. Potatismjöl är snarlikt men lite bättre. Min fruktos malabsorption har blivit bättremen jag får ändå se upp.

Men hoppet är inte ute för julmat för min del utan miniköttbullar kan jag tillaga helt glutenfritt, mjölkfritt och majsfritt genom att enbart använda nötfärs och rulla små bullar och steka dem i sitt eget fett. Brunsås kan jag därefter fixa med spadet och lite potatismjöl (färgen blir bara lite udda). Skinkan kan jag klara mig utan, för det har aldrig varit en favorit ändå. Ett par kokta potatisar fungerar bara det inte blir för många, för kokta potatisar är sötare (fruktos) och ger mig matsmältningsproblem.

Ris ala malta kan jag laga med grötris, UHT-mjölk, UHT-grädde och en vaniljstång. Jag tål inte vanlig mjölk, inte ens en droppe, men UHT-mjölk går bra. En del som har mjölkallergi (som reagerar på vassleprotein) kan tåla UHT-mjölk eftersom den är kraftigt upphettad som gör att mjölkproteinet (allergenet) som immunförsvaret reagerar på har förändrats kemiskt. Det var något jag upptäckte för många år sedan då jag läste det på Elvira, Finska motsvarigheten till Livsmedelsverket, webbsida.

Så julbordet behöver inte vara tomt inte ens för mig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.