Uppdaterad: 16 november, 2019
Frukostfika

En flera veckor lång okänd glutendos ger kraftiga efterverkningar

I veckan skrev jag ett blogginlägg och berättade om Urtekram glutenfria havregryn, som sannolikt innehåller mer gluten än vad jag klarar av i längden.

Det finns många ämnen som min kropp reagerar på och gluten är en utav de värsta i gott sällskap med majs, mjölk och soja.

På grund av att min kropp reagerar kraftigt på ämnen den inte tål har jag valt att ha en strikt kontroll över vad jag äter. Jag äter enbart livsmedel som jag vet att min kropp tål och om jag skall testa något nytt gör jag det under kontrollerade former. Jag testar nya livsmedel eller nya fabrikat i väldigt små mängder på dagar då jag har möjlighet att må dåligt efteråt.

Urtekram glutenfria havregryn testade jag noggrannt före jag började äta dem regelbundet. Jag började äta en väldigt liten mängd och väntade för att se om jag fick en reaktion. När inget hände åt jag en något större mängd havregryn och tillslut åt jag hela portioner.

Anledningen till att jag misstänker att havregrynen ifrån Urtekram är anledningen till att jag mår dåligt är att enda skillnaden i min kost de senste veckorna är att jag började äta Urtekram glutenfria havregryn och att jag började med ett nytt kosttillskott. Kosttillskottet innehöll biotin, zink, magnesium och ett par vitaminer och mineraler till. Jag slutade genast med bägge delar då jag förstod att jag fått en reaktion.

Jag har provat att äta kosttillskottet igen och märker ingen skillnad på hur jag mår.

En möjlig anledning till att jag i längden inte tål att äta Urtekram glutenfria havregryn kan vara om glutenhalten ligger precis på gränsen till vad min kropp klarar av och att i längden blir det för hög dos gluten. En annan möjlig anledning är om havregrynen varierar i glutenhalt ifrån paket till paket (skillnad mellan batchar).

Vaknar med lätt huvudvärk, halsbränna och seg

Så har mina morgnar varit i många dagar nu. Det känns nästan som att dagligen vakna upp till en bakfylla. Jag vet att min kropp långsamt håller på att bli bättre för nu behöver jag åtminstone inte sova 10-11 timmar och ta en tupplur under dagen.

Det känns skrämmande att min kropp kan bli så dålig av mat. Mat som andra människor kan äta utan problem. Samtidigt är det en viktig påminnelse om hur viktig min välkontrollerade kost är för mitt välmående. Om jag inte haft så god kontroll på vad jag äter hade jag inte kunnat räkna ut vad min kropp reagerat på och inte kunnat ta mig ur denna situation och förbättra mitt mående.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.