Uppdaterad: 13 november, 2019

Urtekram glutenfria havregryn innehåller möjligtvis mer gluten än jag tål

Jag reagerar på låga glutendoser som ligger under gränsen för när livsmedel räknas som glutenfria. Det innebär att jag behöver testa livsmedel per produkt och inte kan äta vilka glutenfria produkter som helst.

För ett antal månader sedan fick jag trubbel när Axa fick leveransproblem på sina glutenfria havregryn.

Axas glutenfria havregryn var en stor del av min vardagskost både som frukost och ibland som mellanmål flera gånger per dag. Axas glutenfria havregryn var en utav väldigt få glutenfria produkter jag kunde äta.

För att fylla upp hålet i min begränsade kost fick jag testa andra typer av havregryn. Jag testade en mycket låg dos av Sempers glutenfria havregryn men de reagerade jag kraftigt på och mådde dåligt.

Sedan provade jag Urtekrams glutenfria havregryn och de verkade fungera. Min mage svullnade knappt, jag fick inga magsmärtor och mådde överlag bra så jag trodde att det bara var att köra på med Urtekrams glutenfria havregryn precis som med Axas glutenfria havregryn. Axas glutenfria havregryn hade fungerat bra i flera år när de inte hade leveransproblem så jag trodde att Urtekram skulle fungera bra när jag väl hunnit provat dem.

Efter att ha ätit Urtekrams glutenfria havregryn flera gånger om dagen i ett antal veckor så fick jag gradvis problem. Jag hade problem med magen i flera veckor (frekventa dagliga halvlösa tömningar) men eftersom det var milda symptom tänkte jag inte på det.

Tydligaste symptomet, som kom efter flera veckor och som gjorde att jag förstod att något inte stod rätt till var feber som satt i under flera dagar för att sedan gå över till halsont. Jag kände mig konstant trött i hela kroppen, mitt sömnbehov ökade till 10-11 timmar per dygn, svårt att koncentrera mig och sjukdomen drog ut i en veckas tid. Jag brukar inte vara sjuk längre än 2-3 dagar så jag förstod att något inte stod rätt till.

Mot slutet av min sjukdomsvecka öppnade jag upp ett paket med Urtekrams glutenfria havregryn som innehöll stora, vita flingor. Det var då jag började förstå vad som sannolikt hänt. I alla andra paket med Urtekrams glutenfria havregryn hade flingorna varit små, grova och med en tydlig mustig smak. Dessa flingor var till smak och utseende olika de tidigare. Då gjorde jag antagandet att Urtekram hade olika leverantörer för sina flingor och att gluten halten varierande ifrån paket till paket (mellan batchar).

Jag slutade genast att äta Urtekrams glutenfria havregryn men skadan var redan skedd och jag kände mig långt ifrån bra. Vid tidigare tillfällen då jag av misstag fått i mig små doser med gluten under längre tid har jag mått dåligt i flera veckor och ibland månader efteråt.

Det var nu tre dagar sedan jag slutade äta Urtekrams glutenfria havregryn och magen mår bättre men tröttheten är fortfarande kvar. Jag hoppas verkligen att det inte dröjer flera veckor innan det lägger sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.