Uppdaterad: 12 oktober, 2019
Sempers glutenfria havregryn

Svullen mage, illamående och diarré av Semper glutenfria havregryn

Sedan 2015 har Axa glutenfria havregryn varit standard i min frukost eftersom jag i någon gång under 2014/2015 provade Semper glutenfria havregryn och blev dålig.

Tyvärr fick Axa leveransproblem och helt plötsligt stod jag utan en väldigt viktig ingrediens till min frukost.

Eftersom det var många år sedan jag sist provade Semper glutenfria havregryn så ville jag göra ett nytt försök. Jag började först med en enstaka havre flinga i ett glas vatten. Jag lät den ligga i cirka 10 minuter i vattnet och därefter drack jag en klunk av vattnet. Det gav inga reaktioner alls i kroppen så jag tog nästa steg och åt upp en halv flinga. Då jag snabbt olika former av reaktioner i kroppen såsom magsmärtor, svullen mage, diarré och kraftig trötthet. Tröttheten satt i även dagen efter och sedan började kroppen långsamt att återställa sig.

Varför min kropp reagerar kraftigt på Semper glutenfria havregryn men inte på Axa glutenfria havregryn är en svårbesvarad fråga. Om Axas glutenfria havregryn tillverkas i en avskild produktionsprocess men Semper har en mixad produktion (där tillverkningslinjen rengörs mellan glutenfritt/inte glutenfritt) då kan det vara en del av svaret.

Gränsen för att ett livsmedel får kallas glutenfritt är inte 0% gluten utan 20 ppm. Det innebär att det kan finnas upp till 20 mg gluten per kilo i livsmedlet och det kan ändå märkas som glutenfri på paketen. Med andra ord kan det finnas mer gluten i Semper glutenfria havregryn än i Axa glutenfria havregryn. En annan möjlighet är om Semper har majs i närheten av sina glutenfria havregryn och att det hamnar spår av majs i Semper glutenfria havregryn för jag tål inte majs. Det skulle också kunna orsaka en kraftig reaktion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.