Blogginlägg: Peppar, peppar tag i trä – låt mig vara fortsatt kry

Uppdaterad: 29 april, 2019

Pollensäsong, halsont och förkylning

Att det har varit tunga veckor det är en underdrift. Pollensäsongen startade tidigt i år med nysningar, massiv trötthet och kliande ögon som följd. Jag fick nysningarna att klinga av tack vare probiotika men tyvärr gjorde sannolikt pollensäsongen mitt immunförsvar något försvagat för som ett brev på posten anlände halsont. När halsont började lägga sig ankom förkylningen. Jag blev långsamt bättre (tog ett par dagar som kändes som oceaner med tid). Jag var fortsatt trött, hängig och seg trots att förkylningen släppte.

Lågt järnvärde

Jag tog blodprov via Werlabs för att se hur mina värden såg ut (järnvärde, d-vitamin, sköldkörteln med mera) och jag såg att mina järnvärden var lägsta nivån som jag uppmätt någonsin. I rask takt gick jag till Life och köpte järntabletter och ökade min dosering något. Idag (äntligen) börjar jag känna mig normal igen.

Dåligt upptag i min tarm

Tack vare regelbundna prover och regelbunden kost samt kostregistrering kan jag konstatera att min tarm är relativt dålig på att ta upp vissa vitaminer och mineraler såsom d-vitamin och järn.

Jag tar dagligen multivitamin (Apoteket hjärtat multivitamin Kvinna) innehåller 200% av rekommenderat dagligt intag av d-vitamin och 107% av rekommenderat dagligt intag av järn. Trots det får jag låga nivåer utav både d-vitamin och järn om jag inte tar extra kosttillskott. D-vitamin tar jag i oljelösning, oftast Sempers d-vitamin droppar, och järn tar jag i form av Holistic järntabletter.

Anledningen till att upptaget i just min tarm är sämre är svårt att ta utreda. Om jag får göra en gissning så kanske det hänger ihop med det sannolikt sämre skick min tarmflora är i (med tanke på alla saker som min mage reagerar kraftigt på). Det forskas inom tarmflora och dess effekter på hälsan i skrivande stund, och jag ser framemot att lära mig mer inom ämnet kommande årtionden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.