Uppdaterad: 07 februari, 2019
Mynningen på en kanon

Fortsättningen på Blogginlägg: Del 1 – Looking Down The Barrel of a Canon

Acceptera och leva vidare med diagnosen

Den initiala chocken kan vara stor. Frågorna hopar sig, oron kryper fram och svaren kan vara svåra att finna. På nätet hopar sig frågorna överallt ifrån oroliga föräldrar med barn som fått diagnos samt nydiagnosticerade vuxna. Vad kan man äta? Vad händer om man får i sig det man inte tål? Vad händer i kroppen? Vart hittar jag specialmat? Tål jag detta livsmedlet? Hur lagar man de maträtter man brukar äta? Hur gör man när det är födelsedag? Hur gör man med skollunchen? Hur gör man när man skall resa? Hur gör man med de andra i familjen som kan äta allt? Hur gör man med allergiska barn som blir retade för det de inte tål?

Svaren kan sökas på flera olika håll såsom via dietister, skolköks personal, ideella förbund (Celiaki förbundet, Astma- och allergiförbundet), Livsmedelsverkets webbsajt eller via en uppsjö av Facebookgrupper, bloggar med mera.

Acceptera att livet har förändrats

Beroende på diagnos kan förändringen i vardagen vara för resten av livet. Än så länge har vi inte botemedel mot matallergier och matintoleranser. Forskning pågår men vi har inte kommit så långt att vi med säkerhet kan bota matallergier och matintoleranser. En del växer ur sin matallergin av sig själva men för andra är det en livslång diagnos.

Det kan vara svårt att acceptera. Livet förändras permanent. Det är inte en två eller tre veckors specialdiet utan livet ut.

Leva vidare med sin diagnos

När man hittat de svar man behöver för att kunna anpassa sin vardag då börjar de första stegen framåt mot en ny vardag. En vardag där anpassningar har gjorts så att man kan leva trots sin diagnos. I dag finns det goda förutsättningar för att kunna leva bra med matallergi och matintolerans. Specialmat finns i hyllmeter i de flesta butiker. Många restauranger och caféer har specialrätter och special drycker. Medvetenheten och acceptansnivån i Sverige för matallergi och matintolerans har ökat markant de senaste 10 åren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.