Uppdaterad: 26 januari, 2019

I höstas arbetade jag mer än heltid då jag var heltidsanställd som konsult, VD på ett friskvårdsbolag, anställd fitness instruktör och drev denna webbtidningen. Om jag skulle göra ett estimat så arbetade jag i höstas ungefär 150%. Samtidigt jag pluggade jag vidare inom intressanta områden bland annat kursen inom näringsfysiologi.

Kursen jag läste hette Näringsfysiologi och den gick på distans hos Högskolan Kristianstad. Kursen var en fortsättningskurs som krävde att man hade läst 7,5 hp grundläggande nutrition först och den bestod av ett antal olika delar bland annat:

  • energi- och näringsomsättning
  • organ som medverkar vid metabolism
  • hur man kan beräkna energibehov

Den del jag uppskattade som mest på kursen var som vanligt att få skriva en litteraturstudie. Jag har på tidigare kurser upplevt att det som gjorde att jag lärde mig som mest var att få grotta ner mig inom ämnet, dra slutsatser och svettas igenom att skriva en sammanhängande och logisk text.

Min litteraturstudie under denna kursen handlade om att göra en kunskapsöversikt på hur långt forskningen kommit med att hitta probiotika stammar som kan bota eller lindra symptom för matallergier. Jag begränsade mig till 2018. Min korta och begränsade lilla litteraturstudie visade att det fanns potential för att man framöver kan hitta olika kombinationer eller enstaka bakteriestammar med probiotika som kan lindra eller bota matallergier men forskningen har en bit kvar före man kan ge entydiga rekommendationer. Trots att forskningen inte kommit ända vägen fram till en tydlig rekommendation så var det ändå positivt att forskning inom området bedrivs och att det fanns många som hade utfört studier som påvisade skillnad i symptom vid användning av specifika probiotika stammar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.