Blogginlägg: För mycket natrium gör att jag blir yr och tappar balansen

Uppdaterad: 05 november, 2018
Dansk Aquador med låg natrium halt

Upptäckte det redan i 2014

Om jag dricker något som innehåller för mycket natrium per liter då blir jag yr och tappar balansen. Beroende på mängden jag intagit blir jag mer eller mindre yr och det sitter i längre eller kortare tid. Jag lade märkte till fenomenet under en semesterresa i 2014 och som tur är identifierade jag problemet före det ställde till några större problem för mig. Det tog mig ett tag att identifiera att det var natrium som orsakade mina bekymmer och idag vet jag att gränsen ligger på ungefär 20 mg/L, och att jag mår bra så länge det jag dricker inte har ett innehåll över 20 mg/L.

När jag har gått igenom svenska mineralvatten har jag hittat två sorter som faller inom ramen för det jag kan dricka och det är Evian (6,5 mg/L) och Imsdal (0,9 mg/L). Många andra vanliga mineralvatten såsom Loka och Ramlösa är helt otänkbara för mig eftersom de har långt över 100 mg/L.

Kan det vara Ménières sjukdom?

Orsaken till att jag blir yr är fortfarande okänd men jag har hittat en sjukdom som skulle kunna passa in på symptomen. Den heter Ménières sjukdom 1 och har ett antal symptom:

  • Kraftig yrsel i 20 minuter upp till sex timmar utan att ha gjort något särskilt
  • Yrseln förvärras när du rör på huvudet
  • Mår illa och kräks
  • Nedsatt hörsel på ena örat samtidigt med yrseln
  • Lock för ena örat
  • Tinnitus i ena örat

Om jag får i mig för mycket natrium då får jag kraftig slagsida och kan trilla av en stol om jag inte håller i mig. Jag svagt mår illa eftersom min balans påverkas men eftersom jag håller mig stilla slipper jag karusellsjukan och att kräkas. Att hörseln påverkas har jag inte testat utan jag har fullt upp med att hålla balansen. Det tvistas om salt kan framkalla anfall för de med Ménières sjukdom men för mig fungerar det att undvika natrium 2.

1.
Menieres sjukdom – 1177 Vårdguiden – sjukdomar, undersökningar, hitta vård, e-tjänster . Menieres sjukdom – 1177 Vårdguiden. https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Menieres-sjukdom/?ar=True. Published November 5, 2018. Accessed November 5, 2018.
2.
        Johan  H,         Jessica  E. Ménières sjukdom. Ménières sjukdom. https://svenska.yle.fi/artikel/2013/04/07/menieres-sjukdom. Published April 7, 2013. Accessed November 5, 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.