Blogginlägg: Semester med begränsade möjligheter till specialkost ökar kreativiteten

Uppdaterad: 05 november, 2018
Två små matlådor på uppvärmning i badkar

Hur värmer jag upp min medhavda mat?

När jag åker på semester har det mer eller mindre blivit tradition att ta med mig tillagad köttfärs i små matlådor, eftersom jag inte kan äta tillagad mat på restauranger varken i Sverige eller utomlands så har stekt köttfärs blivit mitt standardalternativ att ta med. Det brukar gå bra att köpa sallad, frukt och grönsaker i livsmedelsbutiker eller på marknader utomlands och sedan skölja, skära och äta dem utan större problem. På det viset kan jag under en semesterresa få i mig både tillagad mat i form utav köttfärs och frukost samt mellanmål i form utav frukter, bär, grönsaker och proteinpulver.

Problemet med köttfärsen är att den behöver värmas upp för att smaka gott. Om det finns möjlighet bokar vi gärna hotell med lägenheter för då finns det kök eller pentry som gör att jag utan problem kan värma upp min mat. Om den möjligheten inte finns brukar det gå bra på resor inom Sverige för hotellpersonalen är ofta medgörlig och förstående. Om jag ber personalen trevligt får jag ofta låna mikrovågsugnar som är till för hotellpersonal för att värma upp min matlåda med köttfärs. I andra länder däremot kan det vara svårare som till exempel en semesterresa till Turkiet. Då hade man på hotellet satt upp stora skyltar med förbud mot medhavd mat på rummen. Hotellet vi bodde på hade sannolikt tröttnat på turister som gick ut i de billiga livsmedelsbutikerna och små matstånden kring hotellet, köpt mat och ätit på rummen eftersom då tjänade inte hotellägarna pengar på sin hotellrestaurang. Att det var förbud mot mat på rummen visste jag tyvärr inte om vid bokning utan det kom som en obehaglig överraskning när vi anlände till hotellet. På den resan gällde det att ligga lågt med matintaget och min medhavda mat fick ätas i smyg och kallt.

Senaste semesterresan var jag extra kreativ. Vi hade bokat hotellrum med minibar så att min mat kunde förvaras kallt men det fanns inte tillgång till mikrovågsugn eller pentry och dessutom var vi inte i Sverige så jag ville inte riskera att fråga personalen om uppvärmning. Däremot fanns det badkar på hotellrummet. Jag förseglade min matlåda ordentligt och fyllde på den djupa änden av den ordentligt rengjorda badkaret med riktigt hett vatten och lät min matlåda guppa en halvtimme i det varma vattnet. Min köttfärs blev inte lika upphettad som i en mikrovågsugn men den smakade mycket bättre än kylskåpskall stekt köttfärs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.