Uppdaterad: 23 oktober, 2018
Sitter på en pizzeria

Akut diarré och utslagen i upp till flera dagar så var det förut

En varm och skön sommardag i somras vågade jag mig på att sitta tillsammans med min familj på uteserveringen till en pizzeria då de åt pizza. Stenugnsbakad pizza med mjöl som lätt flög av pizzan och landade lite varstans. En sak som var otänkbar bara ett halvår före eftersom jag har haft svårt att klara av att vistas i miljöer då det finns mjöl som jag skulle kunna få i mig. Jag klarade av att sitta på uteserveringen utan att få någon form av allergi- eller matintoleransreaktion. Jag provade ett par gånger till och till slut vågade jag köpa en dricka. Efter att ha torkat av drickan och mina händer noggrant öppnade jag drickan och läppjade försiktigt. Ingen reaktion. Det kändes som ett smärre mirakel.

För bara ett par år sedan klarade jag inte av att sitta, äta eller dricka i en miljö där man hade bakat pizza, bröd eller där mjöl eller smulor kunde finnas. Jag fick genast svullen mage, diarré, illamående och mådde pyton i ett par dagar efteråt. Mycket har hänt sedan dess. Jag har arbetat aktivt med att komplettera min kost med näringsämnen som jag saknade såsom vitamin-D, vitamin B6, omega-3 och gott om probiotika samt färska grönsaker och frukt. Jag tror att min mage och kropp reagerade kraftigare på saker som den inte tål eftersom immunförsvaret (min tarmflora) var i dåligt skick.

Min hypotes är att eftersom mina matallergi och matintolerans reaktioner sker i tarmen spelade min tarmflora (de bakteriestammar som finns i min mage) en viktig roll för hur kraftiga reaktionerna blev. Inom forskningen har man funnit kopplingar mellan tarmfloran och övervikt 1, mellan tarmfloran och autism 2 och tarmfloran och autoimmuna sjukdomar som skleros 2. Med andra ord tarmfloran kan påverka många system i kroppen såsom vårt immunförsvar och vårt nervsystem (inkluderar hjärna, ryggmärg och nerver). Då matallergier innebär en reaktion ifrån immunförsvaret då skulle tarmflorans skick (bra eller dåligt) kunna påverka hur kraftiga reaktionerna blir. Matintolerans reaktioner sker på grund av en kemisk reaktion som sker i tarmen (för min del) och i tarmen finns tarmfloran som i sin tur skulle kunna påverka de kemiska reaktionerna.

Jag fortsätter att bevaka forskning inom matallergi och matintolerans med stort intresse för att lära mig hur man kan förbättra matallergi och matintolerans reaktioner med förhoppningen om att en dag bli av med dem. Tills forskningen har funnit lösningen tänker jag fortsätta att undersöka på egen hand och dela med mig av vad jag kommer fram till med förhoppningen att det kan hjälpa någon annan på vägen till att må bättre.

1.
Gut Bacteria Influences Metabolism Through the Immune System. Neuroscience News. https://neurosciencenews.com/microbiome-metabolism-immune-system-9432/. Published June 24, 2018. Accessed October 23, 2018.
2.
Gut bacteria essential for immune cell development. Medical News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/273958.php. Published March 13, 2014. Accessed October 23, 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.