Uppdaterad: 15 oktober, 2018
Buske med höstfärgade löv

Sommaren gav oss en boost med vitamin-D men den håller inte hela vintern igenom

Matintolerans Magazin brukar skriva en påminnelse till våra läsare att det är dags att börja tänka på vitamin-D intaget och nu börjar det bli dags i år igen.

Den stora mängden soltimmar vi fick i Sverige i sommar gav oss en ordentlig boost med vitamin-D men våra förråd kommer inte att hålla hela vintern igenom. Kroppen lagrar vitamin-D i kroppen men depåerna halveras ungefär vart sjätte vecka 1. Att få vitamin-D brist eller ha låga nivåer av vitamin-D är vanligt på våra breddgrader särskilt under vintermånaderna 1.

Vitamin-D är viktigt för immunförsvaret och att ha låga nivåer av vitamin-D kan kopplas ihop med matallergi. Matintolerans Magazin har tidigare skrivit en artikel om sambandet mellan gravida och ammande kvinnors vitamin-D nivåer och ökade risker för att barnen utvecklar matallergi 2.

1.
Lätt att drabbas av D-vitaminbrist. DOKTORN.com – Kunskap om hälsa, medicin och sjukdomar. https://www.doktorn.com/artikel/l%C3%A4tt-att-drabbas-av-d-vitaminbrist. Published October 15, 2018. Accessed October 15, 2018.
2.
Thuse L-L. Matintolerans – Vitamin-D. Matintolerans. http://www.matintolerans.se/2017/03/22/hur-mycket-d-vitamin-mamman-far-i-sig-under-amning-kan-potentiellt-paverka-om-barnet-far-matallergi/. Published October 15, 2018. Accessed October 15, 2018.

2 thoughts on “Nyhet: Hösten tågar in dags att plocka fram Vitamin-D tillskottet”

  1. Vad gör man om man blir dålig på D-vitamin? Jag blir hemskt trött och får kramp i benen av D-vitamin. Jag har testat flera olika former: tabletter, kapslar, droppar..

    1. Hejsan Emilie,
      har du pratat med en läkare på hur du reagerar på vitamin-D tillskott? Om du inte har det skulle jag rekommendera att du kontaktar vården. De skulle utreda om symptomen du upplever beror på vitamin-D tillskott eller om det skulle finnas en annan anledning. De har också möjlighet att testa dina vitamin-D nivåer och se om du behöver tillskott.
      /Lise-Lotte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.