Uppdaterad: 15 oktober, 2018
Blodprov

Nu kan vi köpa samma matallergiprover som vårdcentralen tar fast via nätet

eHälsa och läkarbesök via nätet har ökat och det har även utbudet av blodprover man kan beställa själv via nätet gjort. Det finns ett par företag som erbjuder blodprover av samma typ som tas på vårdcentraler och sjukhus fast skillnaden är att man själv står för hela kostnaden av blodprovet som i vanliga fall är subventionerad inom ramen av sjukvården. Man väljer vilka blodprover man vill ta, beställer, betalar och tar provet på en vårdcentral som är ansluten till företaget. Företaget har sedan läkare som bedömer resultatet ifrån provet och ger ett utlåtande. Det finns två stora aktörer på marknaden och de heter Werlabs respektive Blodkollen.

Werlabs matallergitest

Werlabs erbjuder ett matallergi testpaket där man testar om man har allergi mot följande:

 • jordnöt
 • komjölk
 • äggvita
 • sojabönor
 • vete

Werlabs erbjuder ett matintoleranstest som testar för glutenintolerans. I glutenintolerans testet testas Transglutaminas (IgA). På webbsidan skriver de tydligt att man måste ha intagit gluten i minst två till tre veckor före man tar testen för att testen 1. Om man har celiaki (glutenintolerans) bildas TGA antikroppar (Transglutaminas) som cirkulerar i blodet och vid testen då mäter man andelen TGA. Om man ätit glutenfritt då sjunker halten av TGA så lågt att man inte kan mäta om man har celiaki eller ej.

Blodkollens glutenintoleranstest

Blodkollen och Werlabs erbjuder liknande tjänster. Hos Blodkollen erbjuder de ett matintolerans test i form utav en glutenintolerans test. I Blodkollens glutenintolernas test ingår oftast ett test för TGA antikroppar (varierar beroende på vilket laboratorium som analyserar) tillsammans med generella hälsotester såsom järnvärde, blodstatus och immunförsvarstester 2. Om man har haft glutenintolerans en längre tid kan upptaget av bland annat järn ha påverkats och immunförsvaret försämrats.

Varför skulle man vilja betala för tester istället för att kontakta vårdcentralen?

Har man inte har ställt frågan före man ser prislappen på testerna då är chansen hög att man gör det när man sett vad testerna kostar. Ett omfattande allergitest hos Werlabs kostar 2 495 kr och ett glutenintoleranstest kostar 795 kr. Om man misstänker att man har matallergi eller matintolerans borde någon av de svenska vårdinstanserna vara första stället man vänder sig för att få en utredning. Men om man av någon anledning inte får hjälp av vården eller väntetiderna är väldigt långa före man kan få göra en utredning då kan det vara skönt att veta att det finns alternativ. Om än dyra sådana.

En fördel med Werlabs och Blodkollen är att man får veta vilka resultat som testen har generat. Man får veta vilket värde man fick och hur man ligger till på bedömningsskalan för den testen. Vid provtagning inom vården får man i bästa fall veta att ”allt är normalt” eller ”vi hittade inget” men de exakta värdena eller vart gränserna ligger för ”normalt” respektive ”inte normalt” ligger får man ytterst sällan veta. Läser man igenom sin egen journal via Mina vårdkontakter är enbart ett fåtal av alla tester som tas med i journalen.

Vart kan man ta testerna?

Werlabs har samarbete med vårdcentraler i södra, mellersta och norra Sverige men glesare i norra Sverige 3. Blodkollen har samarbete med vårdcentraler i Stockholms regionen och mellersta Sverige samt Gotland och Öland 4.

Ökad frihet men högre kostnad

Smakar det så kostar det. Ordspråket stämmer väl in på testerna som erbjuds av Werlabs och Blodkollen men alternativet finns. Företagen öppnar upp för möjligheten att kolla upp saker man undrat över utan att behöva övertyga en läkare om att proverna behövs tas. En trygghet finns i att proverna tas på vårdcentraler och analysen görs i samma laboratorier som vårdcentralerna får sina prover analyserade hos och slutligen får man ett läkarutlåtande på resultatet.

1.
Werlabs Glutenintolerans. Werlabs. https://werlabs.se/blodprov/allergi/glutenintolerans/. Published October 15, 2018. Accessed October 15, 2018.
2.
Blodkollen Glutenkollen. Blodkollen. https://www.blodkollen.se/sv/analyspaket/glutenkollen. Published October 15, 2018. Accessed October 15, 2018.
3.
Werlabs – Provtagning. Werlabs. https://werlabs.se/provtagningsstallen/. Published October 15, 2018. Accessed October 15, 2018.
4.
Blodkollen – Provtagning. Blodkollen. https://www.blodkollen.se/sv/provtagningsstallen. Published October 15, 2018. Accessed October 15, 2018.

2 thoughts on “Hur fungerar det att köpa matallergitester på nätet?”

 1. Finns fler tester. Jag köpte ett från Tyskland där de testar 500 olika födoämnen. Kostar runt 5 000 kr. Man kan även testa histaminöverkänslighet där. Rekommenderas!

  1. Hejsan Emilie,
   tack för tipset! Tester utomlands testar ofta IgG markörer i blodet för att se om man har olika former av matallergier eller matintoleranser men osäkerhetsfaktorn vid IgG tester är väldigt stor. I Sverige testas bland annat IgE markörer som har en högre träffsäkerhet vad det gäller att indicera en matallergi.
   IgG markörer för olika former av protein som finns i mat återfinns i blodet hos personer med ett normalt immunförsvar. IgG markörer bildas då vi äter olika former av mat för att immunförsvaret skall ”minnas” proteinsorterna vi ätit.
   För vidare läsning kring IgG rekommenderas bland annat American College of Astma Allergy & Immunology, och deras svar på frågor kring IgG testning för matallergi samt en paper i en vetenskaplig journal som skriver om IgG för att diagnosticera matallergi Allergy, 2008.
   /Lise-Lotte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.