Uppdaterad: 11 oktober, 2018
Uppsala Universitet

Ett par studenter som läser kostvetenskap vid Uppsala Universitet gjorde en intressant liten studie

Med hjälp av sociala medier gjorde de en mindre enkätstudie (493 personer, mellan 18-65+) och frågade bland annat ”Påstående: Jag känner till att tarmen och hjärnan för en dubbelriktad kommunikation med varandra” 1. Det påståendet svarade 41% att de hört talas om, 35% att de inte hört talas om och 24% att de känner väl till. Utav de som deltog i studien var merparten mellan 18-34 år gamla.

Studien är utav det mindre slaget och utförd utav studenter men trots det ger det en intressant fingervisningar att veta att kunskapen utanför forskarvärlden kring tarmflora och hur det påverkar kroppen på olika vis ökar. För personer med matallergi och matintolerans blir tarmfloran intressant då många reaktioner sker i magen. Vi har tidigare skrivit bland annat om pilotstudien i USA där man försöker hitta en medicin som botar laktosintolerans genom att påverka tarmfloran.

En utav de första populärvetenskapliga böckerna som utgavs i Sverige som bland annat handlade om tarmfloran och dess påverkan på våra hjärnor var Charmen med tarmen av Giulia Enders. Den utkom i Tyskland i 2014 med namnet Darm mit Charm 2, och i Sverige utkom den under 2015 och hamnade på topplistor över mest sålda böcker hos Adlibros för 2015 3. Boken finns fortfarande att köpa bland annat som e-bok.

Referenser

1.
Rebecca Ahlbin, Junker T. ”Gut – brain axis”. Uppsala Universitet DIVA portal. http://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1246276/FULLTEXT01.pdf. Accessed October 11, 2018.
2.
Darm mit Charm. Darm mit Charm. https://www.darm-mit-charme.de/. Published October 11, 2018. Accessed October 11, 2018.
3.
Bokåret 2015 – de är årets mest sålda böcker! Mynewsdesk. https://www.mynewsdesk.com/se/adlibris_com/pressreleases/bokaaret-2015-de-aer-aarets-mest-saalda-boecker-1274750. Published December 6, 2015. Accessed October 11, 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.