Uppdaterad: 10 oktober, 2018
Nyklippt med värmeskyddande hårolja på längderna

Tänk om jag får en reaktion på den värmeskyddande håroljan min frisör applicerar på mitt hår

Tanken slog mig sekunderna före min frisör började applicera produkten i mitt hår med sina händer. Det kan låta udda eller som om jag börjar bli snudd på en matallergi-hypokondriker (om jag får hitta på ett nytt sjukdomsbegrepp) men låt oss börja ifrån början.

Jag satt hos en för mig ny frisör och skulle klippa topparna på mitt hår. Hon berättade om olika vårdande produkter, dess tänkta effekter på håret och varför jag borde införskaffa en vårdande produkt. Hon ville demonstrera en produkt så hon gick iväg, applicerade produkten på sina händer, sträckte fram en hand så att jag fick känna kola-doften ifrån produkten och började applicera på längderna i mitt hår. Någonstans i den kedjan av händelser började jag bli orolig men det var alldeles försent att agera. Denna gången hade jag tur att jag inte fick någon reaktion på produkten.

Tyvärr har det hänt förut att jag fått reaktioner utav harmlösa saker. Jag har fått kraftiga reaktioner på spraystärkelse. Sådan där stärkelse som man köper på burk och sprayar på en skjorta eller en underkjol före strykning för att tyget skall bli stelare och styvare på till exempel en krage.

Verda spray stärk

Kraftig allergireaktion på spraystärkelse

Det var nyårsafton och vi skulle gå på nyårsfest. Jag hade en nyinköpt underkjol som behövde stärkas för att den skulle ha mer stadga och ge att min klänning fick extra vidd. Det inhandlades klassisk stärkelse på burk (Verda Spray Stärk). Jag läste på burken och såg att det stod ”naturstärkelse” som innehåll så för att vara på säkra sidan försökte jag utreda om det rörde sig om potatis-, majs-, baljväxt- eller vetestärkelse. Tyvärr fanns inte informationen på Herdins hemsida (tillverkaren av spraystärkelsen). Tiden för att förbereda sig inför festen blev kortare och kortare så jag chansade. Tog underkjolen med mig. Gick utomhus. Vände ansiktet bort, höll andan och sprayade på underkjolen med spraystärkelsen. Jag fick sluta efter ett par sekunder eftersom jag blev oerhört dålig väldigt kvickt. Fick springa in på toaletten och fick diarré. Fick tillbringa ett antal timmar i sängen och därefter tvinga mig själv upp ur sängen, sminka mig och försöka ha en trevlig nyår trots att jag mådde pyton.

Vad jag reagerade på i spraystärkelsen är svårt att veta. Naturstärkelsen som finns i Spray Stärk ifrån Herdins kan vara majsstärkelse (jag har kraftig majsallergi), vetestärkelse (jag har glutenintolerans), baljväxtstärkelse (jag har baljväxtallergi) eller en kombination utav alla tre. En sak jag vet utan tvivel är att jag mådde prima före jag använde sprayen och direkt efter fick springa till toaletten med diarré och mådde pyton resten av dagen inklusive dagen efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.