Uppdaterad: 18 september, 2018
Vacker sommarmorgon

Gravid tre gånger på ett år

Jag har lyckats med konststycket att ha varit gravid tre gånger på ett år. Första graviditeten slutade med missfall i vecka 8, andra graviditeten i vecka 11 och den senaste i vecka 15. En del av mina system verkar vara ur balans enligt de blodprover som tagits och mina symptom tyder på en rubbning av sköldkörteln men förutom det går det bra. När jag läser senaste stycket låter det bisarrt även i mina egna öron. Att säga att ”under omständigheterna” går allt bra är mer korrekt formulerat. Jag är överlag på gott humör, har bearbetat känslor som uppstått i samband med missfallen, har haft minimalt med frånvaro ifrån jobb, har kunnat träna och röra på mig kontinuerligt och levt ett någorlunda normalt vardagsliv (som det ser ut för mig). Fysiskt har min kropp hanterat det mesta bra. Jag återhämtade den styrka jag tappade förra graviditet på 4-5 veckor. Idag 7 veckor efter förra graviditeten som slutade med missfall i vecka 15 är jag fysiskt starkare än jag någonsin varit för jag har satsat på styrketräningen. Tyvärr uppstod det andra problem efter senaste graviditeten. De blodprover som tagits under och efter graviditeten tyder på att jag har problem med koaguleringen av blodet samt sköldkörteln. Jag var iväg idag och tog extra prover för att se hur mina värden förändrats.

Kan glutenintolerans och mjölkalkergi öka risken för missfall?

Frågan har cirkulerat mer än ett varv i mina tankar senaste året. Svaret har jag tyvärr inte. För min egen del vet jag att min känsliga mage som bland annat inte tål gluten, mjölk, baljväxter, majs, anis och vitlök har gjort att jag har en ytterst begränsad kost. Min begränsade kost gjorde att jag började äta kosttillskott som jag trodde täckte mina behov. Det jag inte kände till var hur dåligt upptag jag hade i mina tarmar. Sannolikt på grund av dålig tarmflora och att en del näringsämnen har specifika behov för optimalt upptag. Jag märkte till exempel en enorm skillnad då jag började ta oljebaserad D vitamim tillskott jämfört med i vanlig tablettform (multivitamin).

För att återkoppla till de problem jag har idag finns det en risk att koaguleringsproblemen beror på lågt upptag av vitamin K ifrån kosten och kosttillskott för att min mage inte mår bra och för att min kost är vitamin K fattig. Det andra problemet jag eventuellt har är med sköldkörteln och det kan möjligtvis bero på lågt jodintag. Jag äter bara en salttyp som förvisso innehåller jod men en stor andel av jodet försvinner vid tillagning. I övrigt är min kost ytterst kontrollerad och innehåller i princip inga andra saltkällor.

Min plan är att nu när dagens prover har tagits så kan jag börja göra små förändringar och hoppas på resultat. Jag kommer att inta extra salt (jod), extra vitamin K och multivitaminer med organiska föreningar för ett bättre upptag. Sedan tar jag nya uppföljningstester med blodprover. När jag ser att min kropp mår bättre då försöker vi bli gravida igen och hoppas på det bästa!

Vem har sagt att livet är enkelt? 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.