Uppdaterad: 16 augusti, 2018
Medicinen på bilden är inte den som omtalas i blogginlägget

Penicillin med majsstärkelse gör mig dålig

Penicillin försöker jag undvika på grund av de magproblem som penicillin generellt ger. Därför tar jag sällan penicillin men nyligen var jag tvungen att ta penicillin på grund av risk för infektion. Jag blev erbjuden två olika sorters penicillin där den ena innehöll majsstärkelse. Jag hade meddelat vårdpersonalen vid tre tillfällen (till tre olika personer) att jag har många matallergier, matintoleranser och en känslig mage som bland annat inte tål majs. Jag har inte en mätbar majsallergi (ger inte utslag vid pricktest) men min mage och kropp reagerar starkt på majs. Trots det blev jag erbjuden en medicin som innehöll just majsstärkelse, och fastän vårdpersonalen sa att de skulle försöka hitta en annan penicillin som var utan majs blev jag inte erbjuden någon annan sort. Slutligen fick jag istället upprepa att jag inte tålde majs och avböja den ena penicillinsorten och enbart ta den andra.

Att avböja medicin var ett risktagande

Att befinna sig i en situationen där jag övervägde att avböja en medicin, som läkare bedömt som nödvändig, var ett risktagande ifrån min sida. En skrämmande situation att befinna sig i. Att göra en bedömning om vilket som vore värre att få okända reaktioner ifrån mage och hela kroppen i en okänd tidsrymd efter dubbla penicillinsorter där det ena penicillinet innehöll majs eller att enbart ta en penicillinsort och riskera en infektion med okända symptom och risker. Jag tog betänketid läste in mig på ämnet för att göra så bra bedömning det gick. Jag läste in mig på vilka risker och symptom som infektionen hade, för att göra min egen bedömning på hur sannolikt det var att jag skulle få en infektion. Jag fortsatte och letade efter statistik på hur ofta man fick den typ av infektion som man ville medicinera mot. Till slut bedömde jag på egen hand att min risk för infektion var låg utifrån den publicerade statistik jag hittade (letade upp studier som givits ut ifrån högskola/universitet i Sverige) och utifrån de mätvärden jag fått av sjuksköterskorna (snabb sänka, allmäntillstånd, frånvaro av feber, etc.). Jag accepterade att ta penicillinet som inte innehöll majs och uppenbarligen räckte det. Trots det var situationen otäck.

Jag vågade tack vare mina studier inom medicin, vana att leta information och lösa problem

Att jag vågade mig på att göra min egen bedömning var tack vare mina studier inom medicin, de år jag arbetat inom friskvård och lång erfarenhet av att läsa vetenskapliga studier, statistik och finna lösningar på problem samt frågeställningar. Trots det var det ett risktagande som jag inte skulle vilja göra om.

Är det svårt att få andra mediciner inom vården om man är allergisk mot innehållet i medicinen?

Det var frågan jag ställde mig själv efter att ha haft den känsloladdade upplevelsen som jag beskrev ovan. Därefter kom ett antal följdfrågor. Hur ofta händer det inom vården att vårdpersonal erbjuder medicin till patienter som patienterna inte tål? Om patienten dubbelkollar innehållet i medicinen och upptäcker att läkaren missat att ta hänsyn till vad patienten inte tål hur ofta får patienten en annan medicin istället? Kommer patienten att stämplas som besvärlig och får ta risker på egen hand utan medicin eller hittar man en alternativ medicin?

Det är i situationer som dessa att jag önskar att jag hade mer tid över att kunna leta efter svaren på frågorna och utreda hur det står till inom svenska vården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.