Uppdaterad: 06 april, 2018

 

Game Over ikon

Seg i huvudet och ville bara sova

Det händer då och då för de flesta antar jag. Kroppen drar i handbromsen och säger stopp och belägg dags att vila lite. Min vardag kan lätt bli fylld av arbete, arbete och mer arbete så ibland behöver jag extra vila (tid utan arbete). Och då brukar jag lyssna för annars går det inte bra varken fysiskt eller psykiskt. Jag har lärt mig att om man försöker hålla en jämna takt som både kroppen och huvudet orkar med så får man med tiden utfört mer än om man har toppar och dalar.

För många år sedan lärde jag mig vikten av att hålla en jämnt takt genom att observera en kollega och hur hon arbetade. Det var en trevlig äldre kvinna som arbetade i en lugn och maklig takt. Trots att det blev stressigt på arbetsplatsen och pressen ökade på att få presterat och genomfört så många arbetsmoment som möjligt på så kort tid som möjligt så arbetade hon i samma ”långsamma” takt. Jag å andra sidan blev påverkad av stressen på arbetsplatsen och gasade på och arbetade undan och blev förbryllad över varför hon inte gjorde likadant. Vid någon utav våra gemensamma fika pauser förklarade hon att hon tog det i sin egen takt för då fungerade allt bra för henne. Om hon stressade på jobb blev arbetet inte utfört korrekt och de arbetsuppgifterna vi hade krävde stor noggrannhet. Dessutom mådde hon inte bra om hon stressade för då tog hon arbetet med sig hem. Jag blev konfunderad över hennes sätt att tänka. Men jag började samtidigt lägga märkte till ett intressant mönster som upprepade sig.

Efter en period på någon eller ett par dagar då jag ”gasat” och jobbat så effektivt och så fort jag bara kunde blev jag trött. Därefter var jag både mentalt och fysiskt trött och presterade sämre än tidigare. Det upprepade sig många gånger. Det innebar att den tid jag sparat in genom att vara högeffektiv ett par dagar tappade jag genom att vara extra långsam efterföljande dagar. Å andra sidan min trevliga och lugna kollega arbetade vidare kontinuerligt i samma takt och fick gjort ungefär lika mycket som mig på samma tid. Men hon mådde sannolikt bättre.

Efter att polletten föll ned för mig så började jag testa vart min jämna takt låg, så att jag kunde vara effektiv men inte ta slut på min energi. Att kontinuerligt bibehålla en bra takt.

Att hålla takten är något som jag arbetar med än idag. Om jag har dagar då jag måste gasa ordentligt då vet jag att dagen efter kommer jag att få böta genom att vara trött och mindre effektiv. Insikten, som kan låta väldigt självklar, har gjort stor nytta för mig både i mitt privatliv och arbetsliv. Jag borde kontakta min gamla kollega och tacka henne för insikten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.