Uppdaterad: 27 mars, 2018
En hel veckas semester resa utan matintolerans reaktioner

Statistiken visar att mina matintolerans reaktioner minskat

Jag påbörjade en privat långtidsstudie i 2015 för att samla in statistik över hur jag mår. Jag började registrera hur ofta jag var sjuk, vilken typ av reaktioner jag fick och med mera. Jag fortsatte att registrera data och gör det än idag snart 4 år senare. Det har varit ett bra verktyg för att kunna hjälpa mig att utreda exakt vad jag tål respektive inte tål och motiverat mig att fortsätta finna sätt att må bättre på.

Antalet reaktioner har minskat till mindre än en tredjedel jämfört med 2015

De reaktioner jag tog upp i statistiken för 2017 är mindre än en tredjedel jämfört med 2015. Jag har känt att jag får färre och färre reaktioner men att siffran var så låg förvånade mig. Vanliga reaktioner i 2015 berodde till exempel på fruktos i olika former, spår av gluten jag fått i mig på lunch/fika av misstag på kontoret eller när jag provade nya saker såsom ekologisk kakao. Med tiden blev min mage bättre så jag fick inte reaktioner på fruktos. Det har sannolikt hjälpt till att minska mängden reaktioner. Reaktioner under 2017 var till exempel ett tandläkarbesök som gav mig en kraftig reaktion och när jag provade en D-vitamin munspray. Kraftiga reaktioner på grund av spår av gluten har jag inte fått på länge.

Funderar över strategier för att höja kvalitén på statistiken framöver

Nackdelen med statistiken är att jag inte kan gå tillbaka i tiden och registrera andra värden som jag nu finner intressanta. Värdet i statistiken är att jag har den. Hur stort värdet är beror på hur korrekt statistiken är som bland annat beror på om jag haft samma definition på begreppen när statistiken samlats in. När jag påbörjade studien i 2015 var jag flitig och skrev upp varje diarré, svullen mage och övriga problem. Efterhand sållades kända problem bort som berodde på till exempel en kommande menstruation som gjorde att jag lättare fick diarréer och svullen mage. När jag fick mitt eget kontor på Kirseberg i 2016 märkte jag vid upprepade tillfällen att jag fick oförklarliga diarréer. Efter att jag upptäckte orsaken (hade problem med dricksvattnet) slutade jag att skriva upp varje gång jag fick diarré på kontoret eftersom problemet var känt. Det är ett antal reaktioner som inte följt med i statistiken för 2016 eftersom när problemet blev känt slutade jag skriva in det, och det innebär att statistiken för hela året blev något missvisande. Jag får fundera igenom en hållbar strategi för att föra in statistiken på ett enkelt och i efterhand mätbart sätt.

Trots skillnader i statistiken har reaktionerna minskat

Statistiken är inte till hundra procent tillförlitlig för mätfel finns och vad som tolkats som en reaktion i 2015 har sållats bort med tiden som ett känt fenomen som inte är värt att skriva upp. Trots det är skillnaden hög mellan 2015 och 2017. Min förhoppning är att det får fortsätta att vara en hög skillnad i mitt välmående mellan 2015 och framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.