Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 11 januari, 2018

 

Löpning

Ny studie ifrån USA visade förändring i tarmfloran på grund av träning

En grupp med forskare testade 32 personer i en studie där de under sex veckor fick genomgå övervakad uthållighetsträning. Träningen ökade ifrån 30 till 60 minuter dagligen samtidigt som intensiteten på träning ökade (mättes via puls). Efter de sex veckorna fick testpersonerna återvända till sin normala dagliga rutin som var mer stillsam. Man tog tester på avföringen, för att testa tarmfloran, både före och efter de sex veckornas träning.

Utifrån de resultat man fann kunde man dra slutsatsen att träningen påverkade tarmfloran. Effekterna försvann dock efterhand som tid passerade och testpersonerna inte tränade längre. Man noterade även att överviktiga respektive normalviktiga personer fick olika påverkan på tarmfloran 1 .

Vad kan det innebära?

Studien var liten och visade på en förändring på tarmfloran och för att få tydligare resultat behövs fler och mer omfattande studier. Det kan vara ett intressant område att hålla utkik på framöver. Tarmfloran och dess påverkan på matallergier och matintoleranser är ett relativt outforskat område. Vi har inte idag tillräckligt med forskning för att kunna peka på specifika samband mellan olika stammar av bakterier i tarmfloran och matallergi eller matintolerans men vem vet vad framtiden visar?

1.
Allen J, Mailing L, Niemiro G, m.fl. Exercise Alters Gut Microbiota Composition and Function in Lean and Obese Humans. Med Sci Sports Exerc. november 2017. [PubMed]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.