En 5-årig pojke i Luleå hamnar i kläm då förskolan kräver läkarintyg för specialmat men väntetiden i vården är upp till 20 veckor

Uppdaterad: 16 november, 2017

 

NSD – Norrländska Socialdemokraten

I tidningen NSD har man intervjuat mamman till en 5-årig pojke med multipla matallergier bland annat mjölkallergi och en ick-diagnositeras baljväxtallergi (tål inte vissa bönor). Problemet är att man inom vården behöver testa vilka bönor som barnet är allergisk mot före ett intyg kan skrivas ut. Väntetiden för att få utskrivet ett intyg ifrån sjukvården i Luleå är upp emot 20 veckor.

Före barnet har fått ett läkarintyg kan inte förskolan garantera att barnet inte får i sig bönor. Det resulterar i att mamman måste ha sitt barn hemma hela förmiddagen fram till lunch, fram tills ett läkarintyg kan visas upp. Först efter ett läkarintyg finns kan förskolan garantera att hennes son inte får i sig bönor.

Mamman är nöjd med hur personalen på sjukhuset (Sunderby sjukhus) och hur personalen på förskolan har hanterat situationen, men däremot har enhetschefen på Luleå kommun ha hanterat situationen dåligt. Mamman säger att enhetschefen har hotat med att ”om vi inte får in de här intygen, då kommer vi inte ge honom specialkost.” Då man i intervjun frågade enhetschefen ville hen inte bekräfta uttalandet, utan hänvisade vidare till Luleås kostchef som man inte fick tag i.

Läs hela artikeln hos NSD…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.