Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 03 oktober, 2017

Dags att testa vitamin- och mineralnivå ifrån blodprov via Werlabs

Jag har specialkost med många matallergier och matintoleranser (bland annat glutenintolerans, mjölkallergi, baljväxtallergi), som har gjort att jag har fått anpassa min kost kraftigt. Därmed finns risken att jag inte får i mig alla näringsämnen som min kropp behöver. Tidigare har jag gjort kostanalyser och lagt in allt jag ätit en period i ett kostprogram som visar näringsämnena i maten för att se om jag missat något i intaget och har därefter justerat min kost.

Via justeringen märkte jag bland annat att det var en bra idé att ta extra D-vitamin, järntabletter, multivitamin och hitta en omega-3 källa. Jag har tagit tillskotten i ungefär 1½ år och nu tänkte jag ta steget vidare och testa hur mycket utav det som min kropp tar upp. Upptaget kan variera ifrån person till person och med ålder 1. Min farhåga är att min kropp eventuellt inte är så bra på att ta upp som den skall. Därför tänkte jag testa vilka nivåer min kropp har.

Jag inhandlade paketet med vitamin- och mineraler (järn, zink, magnesium, B-12, D-vitamin, etc.) och köpte till folat-test hos Werlabs 2. Werlabs tar blodprov utav samma sort som man kan få via sin vårdcentral men skillnaden är att man själv betalar, själv bestämmer vilka tester man vill ta och får fullständig information efteråt kring testresultaten.

Det skall bli spännande och se vilka värden jag får. Om jag med min specialkost och tillskott får normala värden eller om jag fortfarande saknar något.

1.
Johansson U. Näring Och Hälsa. 2:a uppl. Lund: Studentlitteratur; 2007.
2.
Vitaminer/Mineraler. Werlabs AB. https://werlabs.se/vara-tester/vitaminer-mineraler. Åtkomstdatum oktober 3, 2017.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.