Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 29 september, 2017

 

Instagram för Thuse_se

PT och kostrådgivare är glamorösa yrken, eller?

Många tänker kanske tanken att vara personlig tränare och kostrådgivare vore drömmen! Att få arbeta med träning, att få röra på sig, att få hjälpa andra personer och vara en inspiration. Det kan låta som ett drömyrke, och när man ser personliga tränare på gymmet som arbetar kan det se väldigt roligt ut.

Jag utbildade mig till fitness instruktör i 2009 och kostrådgivare samt personlig tränare (PT) i 2013. Då arbetade jag heltid som IT-konsult och tog emot kost- eller PT-kunder direkt efter IT-jobbet eller senare på kvällen. De första åren var jag inte beroende av inkomsten ifrån kostrådgivning och PT utan kunde förlita mig på min lön som anställd IT-konsult. Jag kunde arbeta upp arbetslivserfarenhet och plugga fler kurser inom området hälsa och träning. Nackdelen var att jag arbetade långt över 100%. Min IT-konsult tjänst var på 100%, till det tillkom kost och PT-kunder samt timmarna jag arbetade som fitness instruktör. Sammanlagt blev det ungefär 120% av en heltidstjänst (48 timmar i veckan).

Att ta steget fullt ut

Till slut kände jag mig redo att lämna min trygga anställning och satsa fullt ut på att utveckla mitt eget företag och leva på att vara PT, kostrådgivare och massör. Med skakiga steg började min långa väg framåt i 2015. Det var tufft i början med låga inkomster till företaget och mycket jobb. De 120 % jag arbetade tidigare steg till cirka 150 %. Sakteligen började företaget gå framåt. Men jag började märka skillnaderna mellan att vara fast anställd och att driva eget företag.

En stor skillnad ligger i antalet arbetstimmar i veckan. Som fast anställd inom IT-branschen kunde arbetstiden ligga relativt stabilt på 40-timmar året runt. Ibland kunde det förekomma toppar men de brukade vara kortvariga (någon vecka till ett par månader) och med övertids kompensation (om man inte förhandlade bort den för extra hög lön).

När man driver eget företag finns det perioder med mindre arbete och då kan man arbeta mindre. Till exempel sommartider brukar det gå an med 30-timmars arbetsveckor (75 %) då och då. Under högsäsong såsom direkt efter sommarsemestern samt efter jul- och nyår då kan pendeln svänga på andra hållet och gå över till 70-timmars arbetsveckor (~ 180%).

Den största skillnaden mellan att vara fast anställd och att driva ett eget företag är ansvaret. Helt och till fullo ansvarig för allt. Juridiskt ansvarig. Ekonomiskt ansvarig. Ansvarig för att få tag i nya kunder, sälja, och arbeta så att man kan få ta ut en rimlig lön. Som anställd behöver man inte fundera över vart pengarna kommer ifrån, om det kommer att fortsätta att komma in pengar till företaget eller om man får någon lön. Man arbetar, går hem för dagen och får lön. Punkt. I de flesta fall behöver man inte reflektera över det. Om man driver sitt eget företag blir det svårare att släppa arbetet när dagen är slut, för om företaget får dåligt då får man inte någon lön.

För att summera mina erfarenheter hit tills får jag säga att yrket som PT och kostrådgivare är inte vidare glamoröst men när det går bra är det utan tvivel roligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.