Blogginlägg: Magen sade stopp för vetestärkelse (igen)

Uppdaterad: 2017-09-06

 

GEAs glutenfria blodpudding

Trevligt så länge det varade

Glädjen var stor över att kunna variera kosten med glutenfri blodpudding men tyvärr var den kortvarig. Mitt i en måltid tog min matlust tog slut och jag kunde bara få ned två tredjedelar. Jag tappade lusten att äta och började må illa. Min mage var dålig i ett par dagar efter. Där efter undvek jag blodpudding en veckas tid, men sedan försökte jag igen och resultatet var tyvärr lika dåligt. Jag kunde bara äta hälften av måltiden, började må illa och min mage svullnade. Dagen efter fick jag fortsatta problem med magen.

Varför fungerade det ett tag?

Det är en fråga som jag också ställer mig. Allergier och matintoleranser kan förändras över tiden. Man vet att barn kan växa ur sina matallergier 1 . Inom forskningen tror man att det beror på att immunförsvaret ”glömmer bort” allergenen efter ett tag.

Det bedrivs forskning kring oral immunterapi, som innebär att man försöker vänja en person med matallergi till födoämnet i små mängder över lång tid. På Karolinska Universitet forskar man kring oral immunterapi och jordnötsallergi  2 .

För min del kanske det beror på att jag strikt undvikit gluten länge, och att mitt immunförsvar hade ”glömt bort” att reagera på gluten. Alternativt har jag fått i mig små mängder gluten, utan att jag märkt det och kroppen hade vant sig vid väldigt små mängder. Sedan när jag fick i mig större mängder gluten ifrån den glutenfria blodpuddingen kan det ha blivit för stora mängder. Det är dock spekulationer som skulle behöva tester för att bekräftas, och den typen av tester har jag tyvärr inte möjlighet att göra.

1.
Matallergi hos barn – 1177 Vårdguiden – sjukdomar, undersökningar, hitta vård, e-tjänster . 1177. https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Matallergi-hos-barn/. Åtkomstdatum september 6, 2017.
2.
Jordnötsallergi – Små doser under lång tid ska vänja kroppen. KI. http://ki.se/forskning/jordnotsallergi-sma-doser-under-lang-tid-ska-vanja-kroppen. Åtkomstdatum september 6, 2017.

Post Author: Thuse Lise-Lotte

Entreprenör som arbetar inom Friskvårds- och IT-branschen med olika saker såsom skribent, lärare, föreläsare och webbdesigner, massör, kostrådgivare och personlig tränare. Har multipla matallergier och matintoleranser. Fil. Mag i Informatik, Diplomerad kostrådgivare, Internationellt Licensierad Personlig Tränare och Certifierad Massör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *