Blogginlägg: Positiva effekter av Kung Markattas linfröolja

Uppdaterad: 2017-08-28
Kung Markattas ekologiska linfröolja
Kung Markattas ekologiska linfröolja

Linfrö innehåller höga mängder ALA

Linfrö innehåller naturligt höga mängder ALA men den är värme-, ljus- och syrekänslig och förstörs om den utsätts för någon utav de tre. Enligt Kung Markatta själva använder de speciella tillverkningsmetoder för att bibehålla så mycket ALA som möjligt 1 . Kung Markatta skriver själva om deras tillverkningsmetod:

Kung Markattas linfröolja pressad med den speciellt framtagna OXYGUARD metoden vilken till fullo tar till vara på alla positiva egenskaper hos linfröna. Tack vare OXYGUARD-metoden utsätts inte linfröna för vare sig ljus, syre eller värme under processen från frö till olja.

ALA är omega-3 fett som i kroppen som omvandlas till EPA och DHA, i mindre omfattning. EPA och DHA är de former av omega-3 som man i omfattande studier har sett positiva effekter utav 2 . Eftersom jag har multipla matallergier och matintoleranser är det svårt för mig att äta de fisksorter och tillskott där EPA och DHA finns, och därför letade jag efter ett alternativ 3 .

Huden har blivit mindre torr och kyla hanteras bättre

Jag har noterat att min hud har smidigare och inte lika torr som i sin tur förbättrade min eksem. Om jag går ett par dagar utan att ta min dagliga dos så syns det omedelbart på huden som torkar ut. Förutom huden har jag noterat att jag är mindre känslig mot kyla. Jag har i hela livet frusit så snart temperaturen utomhus började närma sig 15 grader och lägre. Då det var minusgrader var det svårt att hålla sig varm oavsett klädsel. Men helt plötsligt efter ett par veckors konsumtion av linfröolja märkte jag inte av det på samma vis. Jag kunde gå utomhus utan halsduk på vintern och behövde inte vantar i samma omfattning och frös inte eller kände någon form av obehag.

Min subjektiva upplevelse

Det jag beskriver är min upplevelse efter att ha ätit 20 g av Kung Markattas linfröolja i drygt 1½ års tid. Jag häller kvickt upp oljan och dricker de dagliga 20 g direkt för att minimera mängden ljus, värme och syre som oljan utsätts för, för att minska förlusten av omega-3. Jag är även noggrann med att förvara flaskan i kyl efter öppnande och bara öppna kartongen en kort stund för att hålla upp och sedan sätta tillbaka flaskan.

I dagsläget har jag inga vetenskapliga studier som visar på mätbar effekt på större grupper men jag tänkte att det var värt att dela med mig av min subjektiva upplevelse trots det.

 

1.
Ekologisk linfröolja – laddad med Omega-3 | Kung Markatta – Den riktigt goda maten. Kung Markatta. http://www.kungmarkatta.se/nyheter-och-press/posts/2012/oktober/ekologisk-linfroolja-laddad-med-omega-3/. Published 08 oktober 2012. Åtkomstdatum augusti 28, 2017.
2.
Omega-3 fatty acid – Wikipedia. Omega-3. https://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid. Åtkomstdatum augusti 28, 2017.
3.
Thuse L-L. Nyhet: Vad jag äter med glutenintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, korsallergi, etc. Matintolerans Magazin, webbtidningen för dig med glutenintolerans, laktosintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, nötallergi eller andra matintoleranser eller matallergier. http://www.matintolerans.se/2016/09/08/nyhet-vad-jag-ater-med-glutenintolerans-mjolkallergi-sojaallergi-korsallergi-etc/. Published 08 september 2016. Åtkomstdatum augusti 28, 2017.

Post Author: Thuse Lise-Lotte

Entreprenör som arbetar inom Friskvårds- och IT-branschen med olika saker såsom skribent, lärare, föreläsare och webbdesigner, massör, kostrådgivare och personlig tränare. Har multipla matallergier och matintoleranser. Fil. Mag i Informatik, Diplomerad kostrådgivare, Internationellt Licensierad Personlig Tränare och Certifierad Massör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *