Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 02 augusti, 2017

 

Pure Oatie Arrack

Dags att våga prova nya saker

Min mages framsteg senaste året, med ökad tolerans för fruktos (fruktsocker), gjorde att jag kände att det var rätt tid att prova nya matvaror. Efter att ha sökt igenom hyllan med specialprodukter på ICA en stund fastnade mitt intresse för en kaksort som var baserad på glutenfrihavre och dadlar med arrack smaksättning. Det var ett litet paket och lagom mängd att prova, så om magen inte skulle kunna hantera kakorna vore det inte så stor monetär förlust. Valet blev ännu enklare eftersom det var kakor med choklad på! Jag har inte kunnat äta kakor på flera år, utan att få en reaktion, varken med eller utan choklad (kakao) på.

Långsamt och försiktigt förväntansfull

Eftersom jag i många år har fått prova mig fram och ofta fått någon form av reaktion på nya matvaror, tar jag mig an matprovning med låga förväntningar. Paketet innehöll fyra stycken små kakor och allt som allt 160g. Jag tog en utav kakorna och bet av ett hörn. Väntade ett antal minuter för att se om min mage reagerade på något vis såsom smärta, svullnad, kraftigt behov att springa på toa eller liknande. Men till min förvåning hände ingenting! Jag åt upp resten av kakan och det hände ingenting. Utan att jag visste ordet av hade resten av paketet försvunnit utan spår på något mystiskt vis. Dagen efter var min mage fortfarande lugn som en filbunke och visade inga tecken på att jag ätit något annorlunda mot vad jag brukar.

Halleluja, jag kan äta kakor!

Det kan låta löjligt men att kunna äta kakor, att den möjligheten existerar är en stor sensation för mig. Det har inte funnits några typer av kakor som jag kunde äta tidigare varken hemlagade eller köpta. Jag har genom åren provat mig igenom alla möjliga glutenfria mjölsorter och naturligt glutenfria mjölsorter och ingenting har fungerat för mig. Fruktosen malabsorptionen satte käppar i hjulet för mig eftersom många mjölsorter såsom rismjöl eller majsmjöl var för söta för mig, min mage slog bakut direkt. Mjölsorter med vetestärkelse eller med låga glutenhalter har inte fungerat, för sannolikt reagerar min mage även på de oerhört låga glutenhalterna. Men nu med fruktosen ur vägen då kanske nya dörrar öppnar sig för mig, såsom att baka med rismjöl och potatismjöl? Tänk om?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.