Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 23 maj, 2017


Livsmedelsverkets nya rapport om vad vi äter visar att vi äter mindre jod

Vart femte år gör Livsmedelsverket en analys på vad Sveriges befolkning köper hem för livsmedel baserat på statistik ifrån Jordbruksverket. Tanken med analysen är att se vilka livsmedel vi köper och utifrån det vilka nyttiga respektive mindre nyttiga saker vi får i oss. I genomsnitt äter vi mer i linje med de kostråd som Livsmedelsverket har gett ut men det återstår en del arbete enligt rapporten 1 .

Vi får i oss mindre jod

En viktig sak som rapporten hittade var att vi överlag får i oss mindre jod. Jod är essentiellt för att undvika sjukdomen struma (förstorad sköldkörtel) och vi äter allt mindre jod sedan slutet av 90-talet.  Exakt varför vi får i oss mindre kan rapporten inte svara på en en del av svaret kan ligga i att livsmedelsproducenter har använder allt mindre jodberikat salt i produktionen och att vid djuruppfödning används mindre jodberikat foder till djuren 1 .

Som konsumenter kan vi välja att köpa och använda salt som är jodberikat för att minska risken för jodbrist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.