Blogginlägg: Om man undrar varför det inte sker så många framsteg inom forskningen

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 02 maj, 2017

 

Allergi medicin

Allergimediciner, astmamediciner, laktostabletter men vart finns medicin mot glutenintolerans, nötallergi eller sojaallergi?

Matallergi och matintolerans har varit på tapeten både i medier och allmänt bland befolkningen i högre och högre grad de senaste snart 10 åren. Men man kan fråga sig varför har vi fortfarande inte fått några nya mediciner som botar matallergier som mjölkallergi, baljväxtallergi eller nötallergi? Vart har vaccin mot glutenintolerans blivit av? Bedrivs det ens forskning för att försöka skapa mediciner och botemedel för matallergier och matintoleranser?

Pågående forskning om matallergi och matintolerans i Sverige

De studier som Matintolerans Magazin tidigare rapporterat om som handlar om matallergi och matintolerans är bland annat Karolinska Institutet, som utreder som miljö- och livsstilsfaktorer påverkar om barn utvecklar matallergi eller glutenintolerans. Lunds Universitet som på molekylär nivå söker nya sätt att diagnostisera allergi och Stockholms Universitet som letar efter samband mellan tarmens bakterier och immunförsvaret 1. Ingen av studierna inriktar sig mot att bota eller skapa mediciner för matallergi eller matintolerans. En orsak kan vara att för att kunna skapa en medicin behöver man förstå hur sjukdomen eller sjukdomstillståndet fungerar för att kunna bota den, och så långt har vi inte kommit än.

Ideella organisationer och forskning de stödjer

Sommaren 2016 beviljade Celiakiförbundet ½ miljon i stöd till tre olika forskningsprojekt. Lunds Universitet, CeliakiPrediktion i Skåne (CiPiS)2, som undersökte vilka faktorer som gjorde att barn hade högre risk för att utveckla glutenintolerans. Studien som hette Vem får celiaki och vem blir diagnostiserad? ifrån Umeå Universitet 3, och Göteborgs universitet med studien Molekylära mekanismer bakom celiaki och autoimmunitet4. Ingen av dem riktar sig specifikt mot att bota eller skapa mediciner, men att undersöka faktorer som kan bidra till att utveckla celiaki är ett steg närmre att undvika eller motverka de faktorerna och inte utveckla celiaki ifrån början.

Med andra ord kommer det att dröja innan vi ser färdiga mediciner, vaccin eller andra fungerande hjälpmedel för att bota eller för att undvika att utveckla matallergier och matintoleranser. Det man kan göra i dagsläget är att stödja forskningen och fortsätta att hålla debatten aktiv så att staten fortsätter att bidra till forskningen, så att det inte faller i skymundan som en gammal mediefluga.

Referenser

1.
Thuse L-L. Nyhet: Statligt finansierad forskning inom matallergi och matintolerans får dela på drygt 20 miljoner. Matintolerans Magazin, webbtidningen för dig med glutenintolerans, laktosintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, nötallergi eller andra matintoleranser eller matallergier. http://www.matintolerans.se/2017/04/25/nyhet-statligt-finansierad-forskning-inom-matallergi-och-matintolerans-far-dela-pa-drygt-20-miljoner/. Published 25 april 2017. Åtkomstdatum maj 2, 2017.
3.
urn:nbn:se:umu:diva-122411 : Maternal and perinatal conditions and the risk of developing celiac disease during childhood. . Umeå Universitet. http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A938558&dswid=-7094. Åtkomstdatum maj 2, 2017. [Source]
4.
Shared Genetic Factors In… – Göteborgs universitet . Göteborgs universitet. http://www.gu.se/forskning/publikation/?publicationId=241992. Åtkomstdatum maj 2, 2017. [Source]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.