Nyhet: Drygt 40% av 197 tillfrågade personer med matallergi eller överkänslighet missnöjda med allergimat inom vården

Uppdaterad: 07 februari, 2017

Astma och allergi förbundet gjorde enkät undersökning om allergimat för de som sökt vård under 2015-2016

Förbundet skickade ut en enkät till alla sina medlemmar och sökte svar ifrån de med minst en matallergi eller överkänslighet för minst ett livsmedel samt ha varit inlagd på sjukhus eller annan vårdinrättning med minst en övernattning och minst 2 måltider under 2015 eller 2016.

197 personer svarade på enkäten och de vanligaste allergier och överkänsligheterna var:

  • nötter 29 %
  • grönsaker 24 %
  • gluten/celiaki 23 %
  • frukter/bär 23 %
  • mjölkprotein 20 %
  • laktos 17 %
  • skaldjur 15 %
  • ägg 13 %
  • fisk 11 %
  • kryddor 9 %
  • jordnötter 8 %
  • sojabönor 8 %
  • baljväxter 8 %
  • vete/råg/korn/havre 7 %
  • kött 6 %

De flesta hade besökt vårdinrättningar i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Resultatet blev att ca 40-50 % av de tillfrågade var inte tillfredsställda med allergimaten vid samtliga undersökta måltider och för 20-30% fungerade allergimaten dåligt. Det fanns stor variation mellan sjukhusen då det gällde brister och behov av förbättringsåtgärder. Ofta fanns stor okunskap hos personalen, dåliga rutiner för att fråga patienten eller hålla ordning på allergier och överkänslighet samt ibland nonchalans och dåligt bemötande.

Läs hela sammanställningen av enkätundersökningen gjord av Astma och allergi förbundet om allergimat i vården…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.