Fästingbett kan leda till ovanlig allergi mot rött kött

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 29 januari, 2017

kottEtt fästingbett kan leda till att personer utvecklar allergi mot rött kött

Köttallergi, en ovanlig allergi som upptäcktes i 1997 och som på senare år uppmärksammats i Sverige för att svenska forskare kunde koppla ihop köttallergi med fästingbett. Marianne van Hage som är professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet samt överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset har lett en forskargrupp som funnit samband mellan köttallergi, allergi mot rött kött, och fästingbett. Personerna som fått fästingbettet hade utvecklat antikroppar mot en specifik proteinsort som finns i rött kött (α-Gal). α-Gal är var värmetålig och fanns kvar i köttet efter tillagning, och kunde orsaka reaktioner såsom kraftiga nässelutslag som krävde sjukhusbesök.

Referenser

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.