Nyhet: Tips inför Halloween för glutenintoleranta, laktosintoleranta och mjölkallergiker

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 28 oktober, 2016
Halloween godis
Halloween godis

Vilken typ utav godis fungerar för de med matintoleranser eller matallergier?

Mjölkallergi, laktosintolerans, glutenintolerans, nötallergi, jordnötsallergi begreppen är många och konsekvenserna kan bli allvarliga om barn eller vuxen får i sig fel godis. Vid Halloween kanske man vill bjuda på godis och för minska risken för att att någon blir sjuk eller mår dåligt har vi sammanställt information kring vanliga matallergier och matintoleranser.

Mjölkallergiker behöver undvika godis som innehåller spår utav mjölk men laktosintoleranta kan beroende på individuella skillnader tåla mindre mängder utav laktos (mjölksocker). Laktosintoleranta behöver inte undvika all mjölk och för de flesta fungerar små spår utav mjölk.

Glutenintoleranta undviker allt godis som innehåller vetemjöl, kornmjöl, havre och andra ingredienser som innehåller gluten.

Nötallergiker kan vara allergiska mot en del nötter men inte nödvändigtvis alla, och för en del kan det sluta illa om de får i sig små spår utav nötter. Jordnötsallergiker tål inte baljväxter (jordnötter är baljväxter) och behöver undvika spår utav dem.

Matintolerans Magazin har under årens lopp skrivit en del artiklar och samlat listor på ”fritt ifrån” godis:

Ha en trevlig Halloween i kommande vecka och kom ihåg att inte mixa ”fritt ifrån” godis med vanligt godis!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.