Nyhet: Svullen mage, magsmärtor eller förstoppning då kanske du har fruktosmalabsorption

Uppdaterad: 20 oktober, 2016
Färsk exotisk frukt
Färsk exotisk frukt

Klassiska magbesvär kan bero på fruktsocker i maten

Gaser, diarré, förstoppning, magsmärtor eller trötthet är vanlig åkommor bland känsliga magar, och det kan bero på fruktoshalten i maten man får i sig. Fruktos (fruktsocker) är en sockerart som finns i olika mängder i till exempel frukt, grönsaker, olika drycker, juicer med mera. För att vårt matsmältningssystem skall kunna ta hand om fruktosen behöver den brytas ner i mindre beståndsdelar men om det inte sker bildas gaser som kan skapa olika symptom. Fruktosmalabsorption är inte farligt eller skadligt för tarmen eller kroppen som helhet men symptomen kan upplevas väldigt besvärliga och ge smärtor.

Matintolerans Magazin har skrivit artiklar kring fruktosmalabsorption:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *