Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 08 juni, 2016
Restaurang Barcelona
Restaurang Barcelona

Servitörer har svårt att acceptera att jag faktiskt inte kan äta eller dricka något

I Sverige har jag upplevt att personalen blivit bättre på att känna till matallergier och matintoleranser jämfört med för 10 eller 5 år sedan, men kunskaps nivåerna skulle behöva höjas ytterligare. Fler och fler restauranger erbjuder glutenfria, laktosfria eller mjölkfria alternativ och servitörerna erbjuder gärna de till gäster med matintolerans eller matallergi. Problem uppstår dock när man som i mitt fall inte kan äta ute på restaurang för risken för kontaminering (att få i mig saker jag inte tål av misstag) är alldeles för hög. För mig räcker det att restauranger hanterar vetemjöl i samma lokaler som de tillagar mat för att jag skall få en reaktion, alternativt att en servitör nyss vidrört vetemjöl och sedan rör vid en gaffel eller glas som jag skall använda. Jag valde att sluta äta på restaurang efter många år av att försöka beställa special-kost men att alltid få reaktioner efteråt.

Vill du verkligen inte ha något, inte ens vatten?

Man kan anta att en del utav servitörernas arbete är att ge service och berätta för gästerna vad restaurangen har att erbjuda, men när man som gäst varken kan dricka eller äta något blir det svårt. Jag brukar följa med till restauranger när vi går ut i mindre eller större sällskap och tyvärr får jag ofta konstiga blickar och emellanåt får jag göra långa utlägg och förklaringar till varför jag inte kan äta något eller ens dricka deras vatten. Vid ett par tillfällen har servitörer snudd på blivit irriterade och gått iväg.

Utomlands ställer de inte frågor

Vid de tillfällen vi vistats utomlands och ätit på restaurang har inte servitörerna ifrågasatt att jag inte åt någonting, så länge sällskapet beställde mat alternativt dricka. Min hypotes är att servitörer i Sverige anser att de har kunskap kring matallergi och matintolerans och därför vet de att personer borde tåla åtminstone vatten och vill erbjuda det. När de sedan får ett nej tack då blir en del utav dem frustrerade och lätt irriterade.

Blir igenkänd som ”den där som inte äter”

Det finns ett par restauranger som besöks oftare än andra och där börjar personalen känna igen mig som den där gästen som inte äter någonting. Det underlättar för då slipper jag göra långa förklaringar.

Med förhoppningar om att det blir bättre

Jag hoppas att servitörernas acceptans och kunskap ökar så att de inte blir frustrerade eller förvånade över att det finns individer som har kraftig matallergi eller matintolerans till den grad att de varken kan äta eller dricka något på restauranger. Vi följer med för sällskapets skull för att det är trevligt att få vara delaktiga trots att vi inte äter eller dricker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.