Nyhet: Ny studie visar att föräldrar rapporterar matallergi utan att barnen har matallergi

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 07 mars, 2016
Umeå Universitet
Umeå Universitet

Doktorsavhandling vid Umeå universitet undersökte om barn med föräldrarapporterad matallergi hade matallergi

En ny doktorsstudie undersökte hur stor andel av barnen i Kiruna och Luleå hade matallergi enligt vad föräldrarna rapporterade in jämfört med hur många som visade positiva utslag på tester för matallergi. Dessutom undersökte man om det över tiden om fler barn blev rapporterade med matallergi eller matintolerans. Föräldrarna rapporterade in att när barnen var 7-8 år hade 21% utav dem födoämnesöverkänslighet. När barnen var 10-11 år rapporterade föräldrarna att 26% av barnen hade födoämnesöverkänslighet.

Rapporterade matallergiska barn var 4,8% men tester visade enbart 1,4% hade matallergi

När barnen var 10-11 år gamla rapporterade föräldrarna att 4,8% hade mjölk, ägg, fisk eller vete allergi men vid kliniska tester visade bara 1,4% av de barnen en reaktion mot födoämnena. En del av testerna man gjorde var dubbelblinda placebo-kontrollerade födoämnesprovokationer, för att se om barnen reagerade på de födoämnen som föräldrarna ansåg att de reagerade på. Forskarna ansåg att skillnaden i siffrorna kunde bero på utläkt matallergi eller på laktosintolerans som förväxlats med mjölkallergi.

Läs hela studien på Umeå universitets hemsida…

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.