Blogginlägg: Läser The 7 Habits of Highly Effective People

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 01 februari, 2016
The 7 habits of highly effective people
The 7 habits of highly effective people

Frustrerande men intressant läsning

Välskrivna med referenser och lättförståelig text utan för många parafraser och omskrivningar det är saker jag uppskattar i faktaböcker. Amerikanska böcker brukar inte passa in i den kategorin, då författarna ofta får betalt per ord de skriver därför föredrar de att bre ut texten och fylla på med information runt omkring själva innehållet. The 7 habits of Highly Effective People är välskriven men har tyvärr inga direkta referenser i texten utan nämner olika mer eller mindre kända psykologer och refererar indirekt till deras arbete. Sedan fylls texten ut av mer eller mindre lätt tillgängliga exempel ur författarens vardag för att förklara tydligare hur de facto de 7 vanorna fungerar. Eftersom berättarstilen i boken skiljer sig ifrån det jag normalt sett uppskattar i en icke-fiktiv bok blir det frustrerande och ansträngande läsning men budskapet och kärnan i innehållet är trots det intressant.

Paradigm eller glasögon som påverkar hur man uppfattar världen

I boken talar författaren, Stephen R. Covey, om paradigm och använder det för att förklara det unika perspektiv som varje person uppfattar världen på. Då jag läste till lärare förklarade föreläsarna det som glasögon, då varje individ ser och uppfattar saker och ting på olika vis. Beroende på vilken situation och vilken individ det handlar om har man olika glasögon på. Orsaken till att man tar upp paradigm eller glasögon är att man behöver vara medveten om dem. Hur man själv uppfattar en situation, upplevelse, information eller diskussion påverkas och färgas av vem man själv är och ens glasögon. Att försöka byta glasögon eller göra ett paradigm skifte och uppfatta världen annorlunda är svårt men sker ibland naturligt. En av de exempel som beskrivs i boken är då Stephen sitter på tunnelbanan i New York. In kommer en pappa med sina barn. Barnen stormar igenom tåget och för oväsen, drar i andra personers tidningar och är allmänt stökiga. Pappan sätter sig ner och suckar högljutt men gör ingenting. Stephen får till slut nog av de stökiga barnen och tilltalar pappan och undrar ifall han inte skall göra något åt sina barn som stör alla andra. Pappan tittar på Stephen och svarar ”Ja du har kanske rätt. Vi kommer just ifrån sjukhuset där deras mamma dog för en timme sedan. Jag vet inte hur jag skall göra och det vet antagligen inte dem i heller”. Stephen fick ögonblickligen ett annat perspektiv på de stökiga barnen och den uppgivna pappan och försökte istället hjälpa pappan att hantera situationen. Det var ett litet paradigmskifte för Stephen eftersom han plötsligt fick ny information som gjorde att han uppfattade omvärlden helt annorlunda.

Fortsatt intressant och frustrerande läsning

Sannolikt kommer jag inte att ta mig igenom boken fort då jag stundvis får pausa för att jag tappat fokus i partier som inte ger mig något mervärde. Då anstränger jag mig och försöker läsa vidare och lägga min frustration åt sidan för att försöka få ut kärnan av innehållet. Trots frustration och pauser är dock boken intressant eftersom delar utav den är minnesvärd och beskriver saker jag redan läst eller upplevt på annat håll på ett intressant sätt. Dessutom finns det små guldkorn som jag inte tidigare har hört talas om. Ifall man skall läsa den rekommenderar jag att man är inställd på att det inte är en receptbok med tydliga steg-för-steg anvisningar utan att det tar tid att ta sig igenom och fram för allt förstå det som skrivs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.