Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 22 december, 2015
Restorative yoga for life, Boorstein Grossman
Restorative yoga for life, Boorstein Grossman

Yoga för återhämtning och för livslångt tränande

Träning, motion och rörlighet är en stor del mitt yrke och min passion. För att jag skall kunna fortsätta med det behöver jag planera och tänka långsiktigt. Yoga har tilltala mig ända sedan jag gick en yogakurs någon gång i 2003/2004. Jag kände mig stel som ett kylskåp och lika galant som en elefant i en porslinsbutik men känslan hittade jag och den tilltalade mig mycket. Yoga gav mig ett inre ro och ett lugn som ingen annan träningsform någonsin gett mig. Med tiden förstod jag att det var meditationen och avslappningen i slutet som gav den fina känslan och jag kunde återskapa den vid behov när jag hade det stressigt i vardagen för att koppla av. Efter att jag gått yogakursen kände jag att jag gärna ville ha mer men det fanns inte så goda möjligheter för det då och det fanns många andra träningsformer som pockade på uppmärksamhet (spinning och BodyCombat).

Yoga ville jag återvända till

Trots att jag inte fann tiden då att få in yoga i vardagen kände jag att någon dag ville jag ha möjlighet att få plats för den, att kunna ta in avslappningen i vardagen och mjuka upp kroppen. Nyligen fick jag problem med överansträngda och stela muskler och då tänkte jag att bästa sättet att lösa problemet var stretchning och tog tillfället i akt att fullfölja en gammal önskan – att träna yoga. Sagt och gjort började jag googla efter en yogaform som fokuserade på avslappning, töjning och förlängning av muskler. Efter att ha läst om många av vanligaste yogaformerna som hatha, vinyasa, yin, PowerYoga, ashtanga, bikram, kundalini, m.fl. snubblade jag över restorative yoga som fokuserar på att förlänga muskler och avslappning. Den rekommenderas för såväl fullt friska personer som till de som har olika smärttillstånd såsom artros, reumatisk, diskbråck, fibromyalgi, etc. Restorative yoga utvecklades av Iyengar och inkluderar enkla yogaposer med ett flertal hjälpmedel (props) för att kunna genomföra dem oavsett vilken nivå man är på med full avslappning.

Avslappning i vardagen, underbart 🙂

Vissa dagar känns det som vardagslyx att få göra restorative yoga dagligen och andra dagar känns det svårt att fokusera men enligt boken jag köpte om restorative yoga är det helt naturligt. Yoga handlar om att befinna sig i just det ögonblicket, göra de poser man kan med de förutsättningar man har just då. I restorative yoga är det dessutom extra viktigt att det skall kännas bekvämt för att maximera effekten av avslappning och töjning av musklerna.

Nu börjar det bli dags för dagens dos av restorative yoga 🙂

Vi höres efter julledigheten!
Önskar mina läsare en trevlig jul 🙂
/Lise-Lotte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.