Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 18 december, 2015
Sempers magdroppar med D-vitamin
Sempers magdroppar med D-vitamin

Trött, halvsjuk länge, ingen energi, smärtor ifrån leder och muskler

Något var fel det visste jag utan tvivel men exakt vad som stod fel till det var svårare att ta reda på. Sakta men säkert blev jag segare, tröttare, fick ont i leder och muskler, kände mig mer eller mindre sjuk ofta och kände ett starkt behov av solljus. Till slut kände jag mig så dålig att jag fick sjukskriva mig ifrån jobbet.

Sedan tidigare år visste jag att på hösten och vintern behövde jag en eller två solresor för att få tillbaka lite energi och må bättre så jag misstänkte att jag hade stort solbehov och att jag behövde D-vitamin men hade inga konkreta bevis att grunda det på. Jag gick till läkare i annat ärende och hon skulle ändå ta blodprover så jag bad henne att testa för alla vitaminer och mineraler som hon kunde eftersom jag äter en väldigt begränsad kost på grund av mina matallergier och matintoleranser. Jag efterfrågade specifikt d-vitamin testen eftersom de inte ville testa den förra gången jag frågade för det var en för dyr test och osannolikt att jag hade brist. Denna gången tog hon d-vitamin testen eftersom ”det blivit populärt” att testa för d-vitamin brist. Tack och lov för det!

Låga nivåer av D-vitamin, rekommenderas att intaga kosttillskott

Samma dag som jag sjukskrivit mig fick jag brev hem ifrån läkaren att jag hade D-vitamin underskott och det förklarade mycket för D-vitamin brist kan ge symptom såsom trötthet, nedstämdhet, muskelsvaghet, smärta i leder, svårt att fokusera, etc. Jag kände mig väldigt trött, yr och försvagad men jag gav mig ut för att köpa hem den typen av kosttillskott jag trodde att jag skulle kunna äta d.v.s. Sempers D-vitamin droppar. En flaska innehåller 50 dagsdoser (10 mikrogram) och jag tömde en halvflaska (250 mikrogram) som förvisso låg över vad man dagligen bör få i sig (100 mikrogram enligt SLV) men då det var enstaka tillfälle ansåg jag det vara OK. Dessutom har även Livsmedelsverket skrivit ett utlåtande om att den maximala dosen är den säkra dosen att intaga ifall man intar det varje dag under hela sitt liv.

Effekten var snabb och bra!

Det tog ungefär ett par timmar sedan svarade kroppen oerhört positivt. Energin kom tillbaka, kände mig piggare, var inte hängig, gladare hade mindre ont. Dagen efter var jag lika glad och energisk som jag var mitt under sommaren! Helt fantastiskt 🙂

I sista sekunden

Det var i sista sekunden för på kvällen dagen efter att jag var sjukskriven skulle jag på min sista skolpraktik och det krävs det 100% närvaro för att klara utbildningen. Dagen efter skulle jag på semester och då vill man varken vara sjuk eller hängig. Med andra ord har jag semester nu men jag ville trots det göra min sista uppdatering före semestern 🙂

Önskar alla mina läsare en trevlig helg så höres vi efteråt!
/Lise-Lotte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.