Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 23 september, 2015
Coca-Cola_Zero
Coca-Cola Zero

Kan en matintolerans reaktion triggas av Coca-Cola Zero?

För att undersöka ifall Coca-Cola Zero kunde trigga en matintolerans reaktion användes en försöksperson som misstänkte att nässelfeber (urtikaria) orsakades av intag utav Coca-Cola Zero. Försökspersonen fick utslag som liknade nässelutslag över rygg, bröstkorg och delvis mage och underarmar. Utslagen fanns kvar hela tiden och växlade mellan att vara ljusbruna till att vara illröda. Utslagen dök upp för första gången för cirka 4-5 år vid ljumskarna och blev stegvis sämre under årens lopp och spred ut sig på större ytor. Testpersonen drack Coca-Cola Zero regelbundet de senaste åren och därför misstänkte testpersonen att det kunde vara orsaken.

Hur gick testen till?

Testpersonen fick sluta dricka Coca-Cola Zero under en längre tidsperiod (5½ vecka) och sedan observerades ifall utslagen minskade och ifall de flammade upp (blev illröda). Under tidsperioden utan Coca-Cola Zero minskade tiden som utslagen var illröda, d.v.s. att tidsperioden från att de blev illröda till de bleknade till ljusbruna var kortare än tidigare. Dock fortsatte utslagen att finnas kvar och ibland blev de illröda. Utslagen blev illröda av t.ex. värmeökning, varm dusch, intag av chokladmjölk, efter sömn och svettning. För att försöka utvärdera skillnader togs bilder av utslagen och skillnaderna var väldigt små under testperioden. Utslag kunde minska på ett område men öka på ett annat. Vid en tidpunkt under testperioden drack testpersonen 1 flaska Coca-Cola Zero (½ L) och då triggades utslagen och blev illröda.

Vad blev resultatet?

Eftersom skillnaderna blev väldigt små kan vi inte säga att resultatet blev att det var någon mätbar effekt. Med andra ord kunde vi inte säga att Coca-Cola Zero gav någon mätbar matintolerans reaktion hos testpersonen. Det fanns ett stort antal andra faktorer som även gjorde att utslagen blev sämre (illröda) och inte bara Coca-Cola Zero.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.