Blogginlägg: Plugga matintolerans och matallergi på Högskolan

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 28 september, 2015
Högskolan Kristianstad, logotype
Högskolan Kristianstad, logotype

Höstterminen och kursen Matallergi och intolerans på Högskolan Kristianstad startar

Jag har i flera år velat lära mig mer om matallergi och matintolerans genom att läsa på högskola eller universitet. För ett par år sedan letade jag efter intressanta kurser och såg jag att Högskolan i Kristianstad hade en kurs om matallergi och matintolerans. För att läsa den krävdes det att man hade läst en grundkurs först eller tillgodoräkna sig annan utbildning. Jag försökte att tillgodoräkna mig min utbildning som Diplomerad Kostrådgivare men det godkändes inte. Samtidigt sökte jag grundkursen som heter Näringsläransgrunder som jag inte kom in på vid första tillfället (2013) utan jag fick söka igen året efter (2014).

I våras sökte jag till utbildningen Matallergi och intolerans och blev antagen

Jag jublade när jag insåg att jag kom in på kursen som jag velat gå i flera år samtidigt som jag insåg att det blir en intressant höst eftersom jag samtidigt går fortsättningskursen på min massageutbildning. När jag fyllde i min kalender med alla tentamensdatum och inlämningsdatum för matallergi och intolerans kursen tillsammans med datum för heldagsutbildningar på plats för massageutbildningen inklusive tentamensdatum och skolpraktik då blev det inte mycket tid över. Fördelen är att det är saker som jag verkligen är intresserad utav och brinner för, nackdelen är att mitt sociala liv kommer att bli lidande även i höst.

Varför lägger jag ner energin och tiden på utbildningar?

För att jag letar efter en lösning på flera komplexa problem. Hur blir man av med matallergier och matintoleranser? Hur gör man symptomen mindre? Hur förbättrar man livskvalitén trots matallergier och matintoleranser? Kan man motverka att matallergier och matintolerans utvecklas hos barn?

Det är orsakerna till att jag lägger ner min tid och energi för att hitta svar, eller delar av svar för både min egen del men lika mycket för alla andra som sitter i samma båt!

Vilka svar har jag hittat så här långt?

Sedan Matintolerans.se startade i 2011 har jag hittat följande:

Under årens lopp har jag fått in många frågor via hemsidan, Facebook och mejl och förhoppningsvis kunnat hjälpa många på vägen till att må bättre 🙂

Nu tänker jag dock logga ut och ta återhämtning inför morgondagen!
Önskar mina läsare en trevlig kväll,
Mvh Lise-Lotte

Uppdateringar

 • 2015-09-28, Korrigerade stavning på fruktosmalabsorption

2 thoughts on “Blogginlägg: Plugga matintolerans och matallergi på Högskolan

 1. Hej! Blev precis antagen till den kursen. Är den kursen värd att läsa? Har sen tidigare en kandidat i nutrition men känner att man inte gick igenom allergier så mycket. Har bestlutsångest över kursen.

  1. Hejsan Julia,
   vad kul att du kanske vill plugga samma kurs som jag pluggat! Jag blev glad då jag hittade kursen för att dels fanns den som distanskurs, så att man inte behövde vara på plats för att plugga, och man kunde genomföra kursen i eget tempo. Båda delarna gjorde det lättare för mig att hinna med resten av mitt liv.

   När det gäller innehållet var det bra att få tydliga definitioner på alla begrepp som hör till matallergi och matintolerans, som till exempel vad skillnaden är mellan födoämnesöverkänslighet, födoämnesallergi och livsmedelsintolerans? Man gick också igenom bakgrund och anledningar till några av de vanligaste matallergierna och matintoleranserna. När jag pluggar och fördjupar mig inom ett område tycker jag om att skriva så jag uppskattade mycket sista uppgiften då vi skrev en litteraturstudie. Jag lär mig som bäst, när jag får fundera, analysera och skriva ned mina tankar och slutsatser och slutligen på djuplodande feedback på vad jag skrivit.
   Jag uppskattade utbildningen!
   Lycka till med pluggandet 🙂
   /Lise-Lotte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.