Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 19 augusti, 2015

Axas glutenfria havregryn
Axas glutenfria havregryn

Semper Glutenfria Havregryn
Semper Glutenfria Havregryn

Jag blir dålig av Sempers glutenfria Havregryn men kan äta Axa:s Glutenfria havregryn

När jag först upptäckte att jag inte tålde gluten i 2006 provade jag flera olika typer av glutenfria saker och en av dem var glutenfria havregryn ifrån Semper. Tyvärr fick jag symptom utav den såsom ont i magen, magen svullnade och jag mådde inte bra av dem. Enligt Sempers hemsida innehåller deras glutenfria havregryn:

Havregryn på Sempers Rena Havre, ångpreparerade och pressade.

Eftersom jag inte kunde se någon annan orsak till att jag skulle reagera på dem antog jag att jag förutom gluten inte tålde havre. Det dröjde länge innan jag förstod att så inte var fallet. I våras (2015) lanserade Axa glutenfria havregryn och med uppmuntran ifrån mina närstående testade jag dem. Döm om min förvåning när det fungerade bra att äta Axas glutenfria havregryn. Jag fick inga symptom alls, inga smärtor, inte svullen mage, inte förstoppning, inte diarré eller andra symptom som är vanliga för mig. Det fungerade helt enkelt riktigt bra! Efter så många år utan havre kunde jag helt plötsligt äta havregrynsgröt igen. Fantastiskt!

Varför fungerar Axas glutenfria havregryn och inte Sempers?

Frågan som återstår är svår och jag har i dagsläget inget svar. Vad är skillnaden mellan Axas glutenfria havregryn och Sempers glutenfria havregryn? Läser man på Axas hemsida Axas glutenfria havregryn:

Havregryn av ren havre (hela, ångpreparerade och valsade). 100% fullkorn.

Det innebär att innehållsförteckningarna inte kan hjälpa oss på traven till ett svar på frågan eftersom de nästan är identiska. Andra alternativ är att fråga Axa respektive Semper om deras tillverkningsprocesser, som de inte enligt lag behöver avslöja mer om än vad som står på paketen. Sedan kan man kemiskt analysera båda livsmedlen för att se hur de skiljer sig åt. Tyvärr har jag inte tillgång till ett kemi laboratorium men jag överväger att skicka iväg ett meddelande till både Semper och Axa för att se om de skulle vilja berätta mer om deras tillverkningsprocesser. Då skulle jag kunna jämföra dem och därmed försöka ta reda på varför jag reagerar på Sempers men inte på Axas glutenfria havregryn. Det vore intressant att veta!

2 thoughts on “Blogginlägg: Jag blir dålig av Sempers glutenfria havregryn men inte av Axas glutenfria havregryn”

 1. Testade du Sempers havregryn igen nu och fick samma reaktion? Vad kroppen reagerar på kan skilja sig mycket på 9 år…

  1. Hejsan Fredrik,
   tyvärr var det ett antal år sedan jag testade någon av Sempers produkter inklusive havregrynen för att reaktionerna sitter i ett antal dagar,
   eftersom jag har ett fysiskt krävande jobb så är det inte så ofta jag kan testa saker som kan göra mig dålig. Det finns dock en viktig poäng i att prova det igen,
   så jag skall skänka det en tanke nästa gång jag har ett antal dagar ledigt och har möjlighet att testa och kan ta risken att bli dålig.
   Mvh Lise-Lotte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.