Blogginlägg: Vad jag äter med glutenintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, korsallergi, etc.

Informationen på denna sidan blev publicerad för mer än 2 år sedan och kan vara inaktuell. Med vänliga hälsningar, Webbredaktionen på Matintolerans Magazin

Gluten- och mjölkfri frukost
Gluten- och mjölkfri frukost

Många matintoleranser och matallergier begränsar

Frågan ställs som ofta ställs efter jag berättat om mina matallergier och matintoleranser är ”vad kan du äta egentligen?” Efter att den frågan återkommit frekvent uppstod skämtet om att jag borde göra en lista på vad jag kan äta.

Nedan finns den omtalade listan.

Vad jag faktiskt kan äta trots glutenintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, korsallergi (dill, vitlök, anis, etc.), känslighet för tillsatser och kemikalier i livsmedel, känslighet för höga natrium halter, etc.

Lunch/middag

 • ekologisk och icke-ekologisk köttfärs (ICA, Garant)
 • fryst torsk (Findus)
 • ägg (stekta eller kokta men inte omega-3 ägg)
 • surkål (Plivitrade)
 • tomat
 • grönsallad
 • gurka
 • rädisor
 • morötter (inte nya, bara råa)
 • paprika (små mängder gärna råa)
 • lök (rå eller stekt)
 • UHT-grädde
 • potatis (små mängder gärna råstekta) (magen mår bättre och klarar större mängder, 2016-09-08)
 • färsk kycklinginnerbröstfile (Kronfågel, inte fryst, inte marinerad, inte skivad) (fick upprepade reaktioner vid olika tillfällen utav kycklinginnerbröstfilé och uteslöt dem ur kosten under 2015, 2016-09-08)
 • färsk torsk (har inte ätit färsk torsk på flera år så det är missvisande att ha kvar den på listan, 2016-09-08)
 • par stycken små tomater (magen mår bättre och klarar större mängder, 2016-09-08)

Kryddor

 • salt (Jozo, inte Falk salt)
 • svart peppar, oregano, dragon, timjan (Santa Maria)
 • kanel (Spicemaster, ceylon kanel)
 • färsk röd och grön chilli
 • färsk habanero peppar
 • socker i mindre mängder
 • citron
 • torkad chilli (fick upprepade reaktioner vid olika tillfällen utav Santa Maria’s Cayennepeppar och fick utesluta dem ur kosten 2016, 2016-09-08)

Frukost/mellanmål

Dryck

 •  Coca-cola Zero (tillverkad i Sverige eller Tyskland) (provade tysk Coca-Cola Zero och det fungerade lika bra som svensk, 2016-09-08)
 • Dilmah Earl Grey
 •  UHT-mjölk
 •  Cocio (små mängder) (magen hanterar Cocio bättre även i större mängder, 2016-09-08)
 •  Pucko (små mängder) (magen hanterar Pucko bättre även i större mängder, 2016-09-08)

Godis

 • Estrella salta chips, 40g paket
 • Spettekaka

Uppdateringar

 • 2015-04-17, Tog bort Liptons Earl Grey för de bytte aromer i teet som gav reaktioner. Tog bort ICAs solrosolja för sannolikt innehåller den kemikalierester. Lade till Axa’s Glutenfria Havregryn, BodyScience Äggproteinpulver med Chokladsmak och Casein FX Banan-Choklad proteinpulver.
 • 2016-09-08, Många förändringar på drygt ett år. Magen tål fruktos bättre med flera nykomna frukter, söta grönsaker och bär på listan (vattenmelon, päron, nektariner, multipla bananer, clementiner, lök och tomater). Äggproteinpulvret byttes ut mot Casein pulver ifrån BodyScience. Kycklinginnerbröstfile och färsk torsk utgick ifrån listan. Nötcréme utgick ifrån listan eftersom Printzells ändrade tillverkning under året och Nötcréme innehåller spår av mjölk. Magen tolererar socker bättre och både Cocio och Pucko slinker ner utan bekymmer. Coca-Cola Zero ifrån Tyskland fungerar också utmärkt. Även skånsk spettekaka hanteras galant utav magen. Uppdaterade namnet på blogginlägget till ”Blogginlägg:  Vad jag äter med glutenintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, korsallergi, etc.” för att göra det tydligare. Bytte ut bilden ifrån en middag i Hurgada till en nyare frukostbild.

Post Author: Thuse Lise-Lotte

Entreprenör som arbetar inom Friskvårds- och IT-branschen med olika saker såsom skribent, lärare, föreläsare och webbdesigner, massör, kostrådgivare och personlig tränare. Har multipla matallergier och matintoleranser. Fil. Mag i Informatik, Diplomerad kostrådgivare, Internationellt Licensierad Personlig Tränare och Certifierad Massör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *