Korsallergi – pollenallergi kan ge matallergi

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 29 september, 2015

kestinePollenallergiker kan reagera på olika livsmedel

Ifall man har pollenallergi kan man även reagera på vissa livsmedel. Det beror på att proteinet i den pollen sort man reagerar på liknar proteinet i livsmedlet och immunförsvaret kan inte känna någon skillnad utan reagerar på båda delar. Vilka livsmedel man reagerar på beror på vilken typ av pollenallergi man har.

Björkpollenallergiker kan reagera på hasselnötter och äpplen

Björkpollenallergiker kan reagera på flera olika livsmedel ifall de äts råa utan tillagning.

De vanligaste är:

  • hasselnötter
  • äpplen

Inte lika vanliga är:

  • valnötter
  • paranötter
  • mandel
  • körsbär
  • plommon
  • persikor
  • aprikoser
  • morötter
  • potatis
  • selleri

Gråbopollenallergiker kan reagera på paprika och persilja

Gråbopollenallergiker kan reagera på kryddor, råa grönsaker och frukter som t.ex:

  • paprika
  • persilja
  • muskotnöt
  • selleri
  • fänkål
  • banan
  • melon
  • morot

Gräsallergiker kan reagera på jordnötter och tomat

Gräsallergiker kan reagera på t.ex. baljväxter och ärtor:

  • jordnötter
  • sojabönor
  • ärtor
  • tomat
  • lök

Kanske tål livsmedlen ifall tillagade och uppvärmda

Många korsallergiker tål livsmedlen ifall de har blivit uppvärmda och tillagade men ifall de äts råa kan de orsaka en reaktion hos vissa. Sedan kan det även vara säsongsberoende, utanför pollensäsongen kan en korsallergiker tåla livsmedlen men under pollensäsongen går det inte bra.

Vilka symptom kan man få?

De vanligaste symptomen är:

  • sveda
  • svullna läppar
  • klåda i mun och svalg

Mindre vanliga symptom är:

  • nässelutslag (urtikaria)
  • mag-tarmproblem
  • andningsbesvär

Källor

Uppdateringar

  • 2015-09-29, Uppdaterade länken till Allergia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.