Salicylsyra intolerans

Vad är Salicylsyra intolerans?

Publicerad: 2014-03-03
Uppdaterad: 2023-10-03

Körsbär

Salicylsyra intolerans – överkänslighet mot ämnet salicylsyra

Salicylsyra finns i medicin men även helt naturligt i stora mängder i flera olika livsmedel och kan ge flera olika symptom hos dem som är överkänsliga mot det.

Vanliga symptom är:

  • Astmaliknande symptom, som svårt att andas
  • Huvudvärk
  • Täppt näsa
  • Förändringar i hudfärg
  • Kliande, utslag, eksem
  • Svullna händer, fötter och svullet ansikte
  • Magsmärtor

Hur många har Salicylsyra intolerans?

Det är än så länge en ganska okänd intolerans och det är svårt att göra en uppskattning men en studie ifrån 2009 estimerade att ungefär 2,5% har en överkänslighet mot Salicylsyra. Det kan man jämföra med att vi i Sverige idag räknar med att 15% av befolkningen har någon form av matallergi eller matintolerans.

Vilka livsmedel har mycket salicylsyra?

Väldigt många livsmedel innehåller salicylsyra men de innehåller större eller mindre mängd av ämnet. Här är ett par exempel på livsmedel med hög halt:

  • all torkad frukt
  • aprikos
  • avokado
  • svarta vinbär
  • blåbär
  • körsbär
  • salami
  • korvar
  • hot dogs
  • frankfurter

Källor

Uppdateringar

  • 2021-09-18, Uppdaterade länken till Livsmedelsverket med info om överkänslighet mot frukt och grönsaker och tog bort länken till AllergyFree Info som inte hade relevant info längre.