Intervju: Matintolerans och matallergi i Finland

Informationen på denna sidan blev uppdaterad för mer än 2 år sedan och kan vara inaktuell. Vänliga hälsningar Webbredaktionen

Uppdaterad: 2014-01-28

finland-flaggaMatintolerans och matallergi i Finland – intervju med en apotekare

Befolkning: 5,246,000
Huvudstad: Helsinki; 1,075,000
Area: 338,145 kvadrat kilometer
Språk: Finska, Svenska
Religion: Lutheran
Valuta: Euro
Genomsnittlig livslängd: 78
GDP per Capita: U.S. $25,800
Läs och skrivkunnighet i procent: 100

Källa: National Geographic

Fakta

Anna-Lena Smedback, 30 år gammal, sambo.
Arbetar som farmaceut.

Vad visste du om matintolerans eller matallergi före intervjun?

– Jag visste en del basic saker om olika allergier för jag jobbar på apotek. Jag kommer ofta i kontakt med dem som är överkänsliga eller har allergi mot olika ämnen.

Skriver media om matintolerans och matallergi?

Ja, det finns artiklar om matintolerans då och då i tidningarna. De skriver om vad som orsakar allergin, vad det drabbade skall undvika och evnetuellt nya forskningsrön. De skriver ofta om hur man skall behandla allergin. Nu blir det t.ex. vanligare att utsätta sig för det man är allergisk mot för att så småningom kunna utveckla tolerans för det.

Pratar folk i allmänhet om matintolerans och matallergi?

– Folk pratar både om matintolerans och matallergi. Det är vanligt att man säger att man är antingen laktosintolerant eller mjölkallergiker. Ofta beroende på hur stor reaktion man har. Får man en större reaktion säger man ofta allergi och intolerans när man klarar små mängder.

Har restaurangerna specialmat för personer med matintolerans eller matallergi?

– Ja men man måste ändå vara noga med att säga till vad som går bra och vad som inte alls gör. Det brukar finnas alternativ på menyn som passar t.ex. mjölkallergiker. Det står ofta vädligt tydligt på menyn ifall det finns mjölk eller något annat i som någon allergiker kan reagera på.

Har livsmedelsbutiker specialmat för personer med matintolerans eller matallergi?

– Det finns gott om specialmat i butikerna. Det finns gott om laktosfria produkter, och det finns glutenfria bröd och sojamjölk.

Källor

  • Intervju med Anna-Lena Smedback sommaren 2013

Post Author: Thuse Lise-Lotte

Entreprenör som arbetar inom Friskvårds- och IT-branschen med olika saker såsom skribent, lärare, föreläsare och webbdesigner, massör, kostrådgivare och personlig tränare. Har multipla matallergier och matintoleranser. Fil. Mag i Informatik, Diplomerad kostrådgivare, Internationellt Licensierad Personlig Tränare och Certifierad Massör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *