Estrellas salta chipstestet

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 13 november, 2016

Estrellas salta chipsTvå stycken Estrellas salta chips

Jag har provat Estrellas salta chips förrut och vet ungefär vilken typ av reaktioner de ger, som är lite svullen mage men framför allt en oerhörd trötthet hela dagen efter och även medelkraftiga magproblem. Då handlar det om att jag ätit upp en halv eller hel påse chips.

Estrella är den enda chipssorten som ändå ger så pass ”mild” reaktion. Jag har provat Estrellas salta chips, olika typer av naturchips och de ger värre reaktioner. Då blir magen oerhört svullen och magproblemen mycket värre och tröttheten sitter i flera dagar.

Test med mindre mängd

För att prova se ifall det hjälper med en mindre mängd, med teorin att mindre mängd borde ge mindre reaktion, provade jag 2st 40g chipspåsar. Det betydde att magen knappt svullnade, och jag blev bara lite trött dagen efter och hade bara lite magproblem.

Test med mindre mängd  – succé

Det betyder att i små mängder kan min mage hantera saker som blir besvärliga i stora mängder. Sedan har jag även en del saker som hjälper till att stabilisera upp min mage för tillfället såsom probiotika.

Läs mer vad jag skrivit om probiotika…

 

Uppdateringar

 

4 Replies to “Estrellas salta chipstestet”

 1. Hej!

  Får man fråga varför du väljer att äta estrellas chips när det t.o.m står på deras hemsida och på påsen att de kan innehålla spår av mjölk?

  OLW’s chips ska dock vara helt fria (!?)

  Mvh

  1. Hejsan det är en bra fråga!
   När jag väljer ut livsmedel att prova undviker jag saker som ”innehåller spår av” för att chansen att jag tål dem är små. Estrellas chips åt jag däremot lång tid före jag kände till alla de saker jag inte tål och därför visste jag att jag ”tålde den någorlunda”.
   OLWs chips tål jag inte alls bra tyvärr. Precis varför är svårt att veta utan att känna till hela deras produktionsprocess och alla ingredienser. Jag misstänker dock saltet de använder. Jag har problem med olika typer av salt och Estrellas salta chips går bra i mindre mängder men inte OLWs.

   För någon med mjölkallergi hade jag rekommenderat att prova ett fabrikat som inte innehåller spår av mjölk men för någon med laktosintolerans borde det gå bra.

   Hoppas det gav svar på din fråga 🙂

   Mvh Lise-Lotte

 2. Det är en självklarhet att kroppen reagerar negativt om man sätter i sig en hel påse chips.
  Balansen mellan salt och vatten i kroppen är A o O för att leva i balans

  1. Hejsan Ida-Maria,
   tack för din kommentar. Saltbalansen och allmäntillståndet hos en frisk människa bör inte få de kraftiga symptom som beskrevs i testen utav att äta en påse chips. Vanligt symptom på rubbad saltbalans är muskelkramper och ej svullen mage eller problem med vid toalettbesök flera dagar efteråt som beskrevs i texten ovan.
   Saltbalansen regleras av hormoner och utförs via njurarnas reningsverk som hos en frisk person skall kunna hantera enstaka högre saltintag. Människor behöver dock inte äta större mängder salt, utan livsmedelsverket rekommenderar en tesked per dag som innehåller jod.
   Saltbalansen kan rubbas vid t.ex. kraftig långvarig diarré, långvarig ansträngning och svettning såsom att springa maraton, vid värmeslag och andra tillstånd som antingen påverkar hormonerna som reglerar saltbalansen eller orsakar långvariga vätskeförluster.

   Mvh Lise-Lotte

   Källor

   Livsmedelsverket, information om salt
   Livsmedelsverket, blodprov för att testa saltbalansen
   Finska webbdoktorn om värmeslag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.